Pterodactyl – Szárnyas gonosz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Pterodactyl – Szárnyas gonosz amerikai horrorfilm, amely régen élt repülő szörnyek feltámadásáról szól.

Szereplők[szerkesztés]

 • Cameron Daddo, Michael Lovecraft, az expedíciót szervező tudós
 • Coolio, Bergen kapitány, az amerikai hadsereg egyik kapitánya
 • Amy Sloan, Kate Heinlein, az expedíció tagja
 • George Calil, Serling, a hadsereg katonája
 • Ivo Cutzarida, Yolen, a lázadók vezére
 • Steve Braun, Willis Bradbury, az expedíció tagja
 • Mircea Monroe, Angie Lem, az expedíció tagja
 • Jessica Ferrarone, Zelazny, a hadsereg katonája
 • Danna Lee, Gwen Kemper, az expedíció tagja
 • Howie Lotker, Jason Donaldson, az expedíció tagja
 • Dusan Fager, Burroughs, a hadsereg katonája
 • Todd Kramer, Clarke, a hadsereg katonája


Összefoglaló[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

Egy kis csoport paleontológus tanáruk vezetésével a török-örmény határra igyekszik egy földrengés miatt, de nem tudják, hogy az erdőben lázadókat keres az amerikai hadsereg kis csapata, sem azt, hogy a rég kihalt Pterodactyl feltámadt, és áldozatait szedi. Amikor a tudósok odaérnek, Angie már rosszul érzi magát, majd a fák között Willis beleesik a repülő szörnyek ürülékébe. Ezt furcsának találják, de továbbmennek.

Letáboroznak, s Angie a közeli kis tóhoz megy fürödni, de nyugalmát megzavarja egy arra kószáló pterodactyl, és megtámadja. Megölni nem tudja, mert elmenekül. A lány belebotlik a fák között futó Jasonbe, és elmondja, mi történt vele. A fiú is kimegy a tópartra, de karmaival megfogva, magával viszi a szörny.

Jasont nem találják, közben pedig a katonák megtalálják Yolent, s magukkal viszik, így egy kis csapat lázadó elindul a keresésére. A tudósok vissza akarnak menni a városba, de közben megtámadja őket egy pterodactyl, s így már mindenki hisz Angienak. A kocsijuk tönkremegy, és be kell futniuk az erdőbe, de a lassú Gwen lemarad, így a dinoszaurusz magával viszi. A lázadók rátalálnak a tudósokra, de szerencsére megjelennek a katonák és a szörnyek, akik a lázadókkal hamar végeznek.

Később a csapat együtt folytatja útját egy nagy tisztásra, ahol Chief, egy katona, és Clarke jelzik, hogy jönnek a szörnyek. Sajnos Chief nem tud lőni az atawan nevű fegyverével, így egy pterodactyl deréktól felfelé magával viszi, majd Clarket is elkapják. Angie sem szerencsés: a keze Willisnél marad, a teste pedig 40 m magasról lezuhan. Angie meghal.

Yolen szökni próbál, s Burroughs utána veti magát, de egy szárny miatt lerepül a feje. Bergen elkapja Yolent, majd hozzákötözi a fejetlen hullához. Kate már menekülne, de az egyik szörny elviszi a fészkéhez. A többiek folytatják az útjukat, s elérnek egy kis kunyhóhoz, ahol egy halott pásztort találnak. De itt is megjelennek a dinoszauruszok, amelyek megsebesítik Zelaznyt. A házban rekednek, de hamar el kell távolodniuk az ablakoktól, mert egy pterodactyl betöri az egyiket a fejével, s elkapja Willis lábát.

A szörnyek elmennek, majd Kate jelentkezik egy rádión, amelyet a szétmarcangolt Clarke-nál talált. Hogy megmentsék a lányt, otthagyják Willist és Zelaznyt, de a lány belehal sérüléseibe, Willist pedig a visszatérő szörnyek falják fel. Katenak sikerül kimenekülni a fészekből.

Másnap hatalmas lövöldözés támad. Serling átmegy a lányért, miközben Yolen kiszabadul, és meg akarja ölni Michaelt, de a dinoszauruszok elkapják, a fiókáik pedig felfalják. A megmentő akció még egy áldozatot követel: a kötél elszakad, Serling pedig belezuhan az alatta tátongó mély szakadékba. Annyi ereje még van, hogy felrobbantsa a bombát, így a fiókák elpusztulnak. A három életben maradt hős menekül, de Bergent megöli a visszatérő atawan golyó, így Michael lő vele a megvadult szörnyre, s fel is robbantja. Michael és Kate, a szerelmesek elindulnak a város irányába.