Pseudorhipsalis

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pseudorhipsalis
Pseudorhipsalis amazonica
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Kétszikűek (Magnoliopsida)
Rend: Szegfűvirágúak (Caryophyllales)
Család: Kaktuszfélék (Cactaceae)
Alcsalád: Kaktuszformák (Cactoideae)
Nemzetség-
csoport
:
Hylocereeae
Nemzetség: Pseudorhipsalis
Britton et Rose, 1923
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Pseudorhipsalis témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Pseudorhipsalis témájú kategóriát.

A Pseudorhipsalis nemzetségbe levél alakú szárral, és kisméretű virággal rendelkező epifita kaktuszok tartoznak. Termesztésben nagyon ritkán találkozni velük.

Elterjedésük és élőhelyük[szerkesztés]

Perutól Costa Ricáig, valamint Jamaica, Haiti és Kuba szigetén, perhumid és humid trópusi erdőkben elterjedtek. Epifita vagy ritkábban litofita növények.

Jellemzőik[szerkesztés]

Hajtásaik dimorfikusak: kezdetben hengeresek, majd később lapítottakká válnak. Töviseket nem viselnek. kis virágaik 7-25 (-50) mm hosszúak, fehérek, sárgásak, vagy ciklámenszínűek, nappal nyílnak. A porzószálak az Alata subgenusban egy, az Amazonica subgenusban két csoportba tömörülnek. Termésük gömbölyded, 10 mm-nél kisebb fehéres vagy rózsaszínes bogyó.

A korai kutatók a nemzetséget a Rhipsalis genus legközelebbi rokonságának vélték, innen származik az elnevezés is. Habár a fajai felületesen vizsgálva tényleg hasonlítanak a Rhipsalis fajok morfológiájára, M. Kimnach (1979) vizsgálatai rámutattak, hogy a növények a Hylocereeae tribus epifiton fajaival, különösen a Disocactus nemzetséggel állnak szoros rokonságban. A nemzetséget ma elkülönítik a Disocactus genustól fehéres virágaik, porzóállásuk miatt, valamint, hogy nem ismeretesek természetes hibridek a Disocactus és a Pseudorhipsalis fajok között. A Pseudocactus (Wittiocactus) amazonica fajt Barthlott még Disocactus amazonicus-ként rendszerezte, azonban a pollenstruktúrája azoktól különböző és e faj esetében sem ismert hibridizáció más Disocactusokkal (https://web.archive.org/web/20080725010841/http://home.clear.net.nz/pages/grant.bayley/Disoamo.html), habár nappal virágzik. Mindemellett más Pseudorhipsalis fajoktól egyebek mellett elkülönül egy éles elterjedési hiátussal is.

Rokonsági viszonyaik[szerkesztés]

Pseudorhipsalis ramulosa ssp. jamaicensis

Subgenus Alata Bauer:

Subgenus Amazonica Bauer:

Források[szerkesztés]

  • Hunt D.R. et al. (2006): The new cactus lexikon. DH Books, Miborn Port, England. ISBN 0-9538134-5-2
  • Anderson H.F. et al. (2001): The cactus family. Timber Press, Portland, Oregon, USA. ISBN 0-8819249-8-9