Protracker

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Protracker
Protracker v1.1 főképernyő
Protracker v1.1 főképernyő

FejlesztőLars Hamre, Anders Hamre, Sven Vahsen, Rune Johnsrud
Első kiadás1990
Legfrissebb stabil kiadás3.62
(1996)
Legfrissebb fejlesztői
kiadás
4.0 Beta 2
(1997)
Operációs rendszerAmigaOS, Atari TOS
PlatformAmiga,[1] Atari ST[2]
KategóriaTracker
A Protracker weboldala
Protracker 2.3D főképernyő

Protracker egy ingyenesen használható (freeware) hangminta-lejátszó és szerkesztő szoftver, röviden tracker, melyet eredendően Amiga platformra fejlesztettek ki,[1] de később kiadtak Atari ST-re is.[2] Úgy amatőrök, mint profi zeneszerzők között nagy népszerűségnek örvendett az 1990-es években.[1]

Jellemzők és működés[szerkesztés]

A Protracker a legelső (The Ultimate Soundtracker), illetve az addigi leginkább elterjedt trackeren (NoiseTracker) alapul, a programkód egész pontosan az utóbbin. A program beépített hangminta szerkesztővel (sample editor) rendelkezik, valamint egy billentyű-felosztó (keyboard split) funkcióval, mellyel a billentyűzet vált használhatóvá hangminták keltésére (azaz a billentyűzetet kvázi hangszerré tette). A későbbi verziók kiterjesztették a MOD fájlformátumot is, hogy a maximális 64 ún. pattern 99-re emelje, illetve további effekteket tegyen lehetővé.

A Protracker lehetővé teszi hangjegyek sorozatának "pattern"-ekbe rendezését, melyek láncolata alkotja a teljes zeneszámot. A szoftver által készített zene a MOD-formátumot használja.

A szoftver alkalmas arra, hogy mind NTSC-, mind PAL-rendszerű számítógépeken ugyanazon sebességgel történjen a zenelejátszás. A korábbi trackerek a képfrissítési rátához szinkronizálták a lejátszást, illetve az azt megvalósító programkódot, így máshogy szólalt meg a kétféle szabványú gépeken.

Modern klón[szerkesztés]

2010 óta létezik törekvés egy teljesen freeware Protracker klón megalkotására modern számítógépes platformokra. A GitHub ad otthont a "ProTracker 2.3D clone" elnevezés alatt futó projektnek, melynek Windowsos, Linuxos, illetve MacOS-es változatai vannak.[3][4]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c Reimer, Jeremy: Shadow of the 16-bit Beast: an Amiga gaming retrospective. Ars Technica, 2010. június 15. (Hozzáférés: 2011. február 15.)
  2. a b ProTracker ST v2.1 (angol nyelven). Pouët . (Hozzáférés: 2023. szeptember 18.)
  3. pt2-clone (angol nyelven). GitHub . (Hozzáférés: 2023. szeptember 18.)
  4. Protracker 2.3 clone (angol nyelven). 16-bits.org . (Hozzáférés: 2023. szeptember 18.)

További információk[szerkesztés]