Portál:Star Trek/Enterprise

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Star Trek: Enterprise egy a Star Trek univerzum részét képező tudományos-fantasztikus televíziós sorozat. (A harmadik évadig a sorozat címe egyszerűen Enterprise volt, rövidíteni ST:ENT-ként vagy simán ENT-ként szokták). A sorozat az Enterprise, az első 5-ös sebességfokozatra képes ember építette űrhajó legénységének kalandjait mutatja be.

Az Enterprise első részét az Amerikai Egyesült Államokban mutatták be, 2001. szeptember 26-án.

Az Enterprise a többi sorozathoz készített ún. prequel (a többi sorozat előzményeit mutatja be). Az első rész (Broken Bow) 2151-ben játszódik, tíz évvel a Föderáció alapítása előtt, félúton a Star Trek: Kapcsolatfelvétel és a Star Trek: Az eredeti sorozat eseményei között.


T'Pol a Star Trek: Enterprise című amerikai sci-fi tévésorozat egyik főszereplője, az Enterprise űrhajó tudományos tisztje. Jolene Blalock alakítja.

T'Pol egy vulkáni nő. Az NX01 nevet viselő hajón szolgált, mint vulkáni kutatótiszt. Ő az első vulkáni tiszt, aki hosszabb ideig szolgált földi űrhajón. 2151 áprilisában küldték az Enterprise-ra a vulkániak, hogy megfigyelje a kapitányt, Jonathan Archert, akit a vulkániak alkalmatlannak tartottak. Annak ellenére a hajón maradt, hogy felettesei többször próbálták visszahívni szülőbolygójára. Végül parancsnok lett a Csillagflottánál.