Portál:Lengyelország/Tudtad-e?

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

…hogy Lengyelország 2018-ban ünnepelte függetlensége visszaszerzésének 100. évfordulóját, és ehhez a győzeleméhez a Polónia hadisegély révén Magyarország is hozzájárult, továbbgazdagítva a lengyel-magyar kapcsolatok ezeréves történelmét?

…hogy az Anjou-korban nemcsak Visegrádon, de Krakkóban is volt fontos királytalálkozó, s ennek emlékét őrzi a Ryneken a híres Wierzynek étterem?

…hogy a világ első oktatási minisztériumát a XVIII. századi Lengyelországban hozták létre, többek közt Hugo Kołłątaj vezetésével?

…hogy a Szolidaritás (Solidarność) egykori vezetőjének, Lech Wałęsának a vezetékneve a wałęsać się igéből származik, amelynek jelentése „csavarogni, tekeregni, lófrálni”, és ezt a korabeli lengyel és szovjet állami propaganda ki is használta?

…hogy Európa sokáig legnagyobb mértékű kivándorlása az 1830-1831-es novemberi felkelést követő nagy emigráció volt, amikor csaknem 50 000 ember menekült el a Lengyelországot megszállva tartó oroszok elől?

…hogy 2014 óta a lengyel-magyar barátságra a Két tölgy című budapesti tűzfalfestmény is emlékeztet? A mű Stanisław Worcell lengyel író, politikus egy gondolatát dolgozza fel, aki Londonban Kossuth Lajos barátja volt.

…hogy Mieczysław Woroniecki herceg, az 1848–49-es szabadságharcunk kivégzett mártírja mindössze 24 évet élt?

…hogy a Mazurek Dąbrowskiego, amely ma Lengyelország hivatalos himnusza, eredetileg a Pieśń Legionów Polskich we Włoszech (Az olaszországi lengyel légiók dala) címet viselte? Eredeti szövegét Józef Wybicki írta 1797-ben, dallamát pedig Michał Ogiński komponálta. A Napóleon oldalán harcoló légiók parancsnoka Jan Henryk Dąbrowski volt.

…hogy Európa első kartális alkotmánya, a Május 3-i alkotmány a felvilágosodás kori Lengyelországban született?

...hogy Balassi Bálint sok versét lengyel dallamokra írta?