Polifoszfátok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A polifoszfátok a foszfor polimerjei. A foszfátkötés általában nagy energiájú kovalens kötés, vagyis a molekula bomlása csak nagy energia, vagy katalizátor (általában enzim) hatására lehetséges. A polifoszfátok közé tartozik például az adenozin-trifoszfát (ATP), mely egy a sejtek energetikai körfolyamatainak alapvető eleme.

Polifoszfátok[szerkesztés]

DNS[szerkesztés]

A DNS váza egy cukorból és foszfátból álló kopolimer. A DNS vázát dezoxiribóz és foszfát csoportok váltakozásával alkotott lánc alkotja. A nukleotidok a dezoxiribózhoz kovalens kötéssel kapcsolódnak, a komplementer DNS-lánccal pedig hidrogénkötést alakítanak ki. Az RNS is egy kopolimer, annyi különbséggel, hogy az RNS-ben a dezoxiribóz helyett ribóz található, valamint nukleotidok esetén a timin helyett uracil épül a láncba. Az RNS nem alkot kettős hélixet.

Nátrium-tri-polifoszfát[szerkesztés]

A nátrium-tri-polifoszfátot (Na5P3O10) fehérítő és vízlágyító hatása miatt széles körben alkalmazzák. A természetes vizekben nagy mennyiségben eutrofizációt (algák nagy mértékű túlszaporodása) okozhat. Egyes országokban használatát korlátozzák.

Hosszú molekulájú, szervetlen polifoszfátok[szerkesztés]

A hosszú molekulájú, szervetlen polifoszfátokat L. Liberman fedezte fel az 1890-es években. Ezek néhánytól több száz ortofoszfátot tartalmaznak, melyek nagy energiájú foszfoanihidrid-kötésekkel kapcsolódnak.

Először un. molekuláris fosszíliáknak hitték őket, de bebizonyosodott, hogy egyes élőlények (például baktériumok) esetén jelentős szerepet játszanak az anyagcsere-folyamatokban.

Élelmiszerekben[szerkesztés]

Az élelmiszeriparban a polifoszfátokat általában E452 néven, emulgeálószerként, víz és fémek megkötésére alkalmazzák.

  • E452i nátrium-polifoszfátok
  • E452ii kálium-polifoszfátok
  • E452iii nátrium-kalcium-polifoszfátok (E543 néven is alkalmazzák)
  • E452iv kalcium-polifoszfát (E544 néven is alkalmazzák)
  • E452v ammónium-polifoszfát (E545 néven is alkalmazzák)

Maximum napi beviteli mennyiségük 70 mg/testsúlykg, de ez az összes foszfortartalmú vegyület együttes mennyiségére vonatkozik. A nagy mennyiségű foszfátbevitel megzavarhatja a szervezet anyagcsere folyamatait.

Források[szerkesztés]