Podmaniczky-kastély (Verseg-Fenyőharaszt)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Podmaniczky-kastély
(Verseg-Fenyőharaszt)
A Podmaniczky-kastély légifotója
A Podmaniczky-kastély légifotója
Ország Magyarország
Épült1806 - 1868
Stílusklasszicista
CsaládPodmaniczky család

Jelenlegi funkcióhotel
Elhelyezkedése
Podmaniczky-kastély (Verseg-Fenyőharaszt) (Magyarország)
Podmaniczky-kastély (Verseg-Fenyőharaszt)
Podmaniczky-kastély
(Verseg-Fenyőharaszt)
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 41′ 51″, k. h. 19° 34′ 48″Koordináták: é. sz. 47° 41′ 51″, k. h. 19° 34′ 48″
A Wikimédia Commons tartalmaz Podmaniczky-kastély
(Verseg-Fenyőharaszt)
témájú médiaállományokat.

A versegi Podmaniczky-kastély Budapesttől 50 km-re, Verseg-Fenyőharasztpusztán, Pest vármegye északkeleti részén, a Cserhát lábánál található.

A kastély története[szerkesztés]

A terület a nevét egy itt előforduló növényfajról (haraszt) kapta. A kastély 1805-ben épült klasszicista stílusban. Mai formáját 1868-ban nyerte el, amikor báró Podmaniczky Levente romantikus stílus-elemek felhasználásával átépítette és kibővítette. A századfordulón 1000 kötetes könyvtár, régi fegyver-, porcelán-, és értékes acélmetszet gyűjtemény díszítette a kastélyt.

A Podmaniczky család 1913-ig birtokolta a kastélyt. A múlt század második negyedében, a híres műgyűjtő és művészpártoló, báró Hatvany-Deutsch család szerezte meg a birtokot. A kastélyba a II. világháború során német, majd orosz csapatok költöztek be. Az 1947-ben államosított kastély fokozatos pusztulásnak indult. Szolgált katonai raktárul, TSZ. irodaként, volt benne kollégium, valamint cirkuszból kiöregedett állatok menhelye. A romos épületet 1986-ban a Chemolimpex Vállalat vásárolta meg és műemlék jellegének megőrzésével újította fel Ferencz István építész vezetésével. Ekkor készültek az uszodába vezető "Szörnyecskék", Minya Mária plasztikasorozata, valamint Szilágyi András és Kovács Júlia üvegmunkái. A 90-es évek elején a kastély a Budapesti Ingatlan Rt. tulajdonába került és napjainkban 23 korhűen berendezett szobájával kastélyszállóként üzemel a 13 hektáros őspark – egykor említésre méltó angolkert - közepén álló épület.

Galéria[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]