Schossberger-kastély (Tura)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Schossberger-kastély
Turai kastely-2.jpg
Ország Magyarország
Település Tura
Épült 1883
Építész Bukovics Gyula
Stílus francia neoreneszánsz
Család Schossberger család

Jelenlegi funkció rendezvényhelyszín
Tulajdoni helyzet TRA Real Estates Kft.
Tulajdonos Schossberger Zsigmond
Cím Park utca 37.
HRSZ. 2211/3
Elhelyezkedése
Schossberger-kastély (Pest megye)
Schossberger-kastély
Schossberger-kastély
Pozíció Pest megye térképén
é. sz. 47° 36′ 010″, k. h. 19° 36′ 14″Koordináták: é. sz. 47° 36′ 010″, k. h. 19° 36′ 14″
A Wikimédia Commons tartalmaz Schossberger-kastély témájú médiaállományokat.

A Schossberger-kastély, más néven Turai-kastély, Tura város nevezetessége Pest megyében, az Aszódi járásban. Bukovics Gyula tervei alapján épült.[1][2] Megjelenésében a kastély a francia Loire menti kastélyokat idézi és a magyarországi kastélyok egyik gyöngyszemeként tekinthetünk rá. Az épület különlegessége abban áll, hogy építésekor kora legfejlettebb építési technológiáit és technikáit alkalmazták, így már akkor rendelkezett pl. központi fűtéssel, villanyárammal, egyedi szigeteléssel, a természetes fény pedig tüköraknás fénycsapdákon jutott le az épület alsó helyiségeibe. Különleges még az épület meredek tetejét borító természetes pala, mely Franciaországból származik.

Története[szerkesztés]

Az angliai Halton House Buckinghamshire-ban

Tura helység területe 1873-ig az Esterházy család birtokában volt, akiktől a bárói rangot kapott Schossberger Zsigmond vásárolta meg. A báró a kastélyt nyári tartózkodás céljára, vadászkastélynak szánta. A kastélyt 1883-ban kezdték el építeni, amely dátumot az északi tornyon lévő szélzászlón is megfigyelhetjük.[3] Hosszú ideig az a hiedelem járta, hogy Ybl Miklós volt az építésze, de a Vasárnapi Újság 1885-ben megjelent egyik közleményében már Bukovics Gyulát jelölték meg építésznek, amit Ybl Miklós nem cáfolt meg.[4] A félreértésre valószínűleg az is okot adhatott, hogy egyes építészeti elemeiben hasonlít az Ybl Miklós által tervezett Operaházhoz, ezért az "Operaház kistestvéreként" is szokták emlegetni. A kastély "előképének" azonban nem az Operaház tekinthető, hanem a buckinghamshire-i Halton House, amely Alfred de Rothchild számára készült William Rogers tervei alapján 1881–1883-ig.

A második világháborúban előbb német, majd szovjet főhadiszállás, később kórház lett. A kastélyt az államosítást követően 1973-ig iskolaként használták, majd egy állami vállalat kezelésébe került és állapotát elhanyagolták. Műemlékké 1958. január elsején nyilvánították. Az épület felújítása 2005-ben kezdődött és 2019 első negyedévére fejeződik be.[5] A BOTANIQ Turai Kastély[6] néven tovább üzemelő kastély rekreációs funkciókkal gazdagodik, egy 19 vendégszobával rendelkező rendezvényközpontként működik majd, esküvőknek és kulturális programoknak ad majd helyet.[7] A felújítást követően előre meghatározott nyílt napokon lesz látogatható az épület és a park.[8]

Leírása[szerkesztés]

2009-ben védett természeti területté nyilvánított[9] tíz hektáros park közepén áll a 2981 m² alapterületű, egyemeletes, összetett alaprajzú épület. Falaihoz négyszög-kupolás pálmaház csatlakozik. Az épülettömb előtt nyitott kocsifelhajtó van, mely felett a Schossberger család bárói címere található. A megrendelő kívánságára, festői hatásra törekedve az építész franciás neoreneszánsz stílusban tervezte meg a kastélyt. A magas tetőzetet padlásablakokkal és hosszú kéményekkel díszítették. A belső folyosók és termek olasz jellegűek, donga- és keresztboltozatos kiképzésűek. Az enteriőr egyesek szerint az Ybl Miklós által tervezett budapesti Operaház belső terének kísérletéül szolgált. Bukovics a kastélyban alkalmazta a kor technikai vívmányait. A kastélyban van vízvezetékrendszer, angol vécé, központi fűtés, villanyáram, étellift és a falak között 30 cm légrés szolgál szigetelésül. A kandallókürtők a fűtés helyett a szellőzést biztosítják. A napfény pedig tükörrel bélelt aknákon jut a kastély mélyébe, a fény a tetőablakokon jut a tükrös csőbe, onnan pedig az előcsarnok feletti üvegtetőre esik. Nyolc ilyen tükörakna borítja be a fénnyel a fenti teret.

Filmforgatás[szerkesztés]

A kastély szolgált a 2008-as Holdhercegnő (The Secret of Moonacre) című film egyik jellegzetes helyszíneként, mint a "Merryweather" kastély.[10][11] Lauren Kate Fallen című könyvének filmadapciójában a kastély funkcionált a Sword & Cross javítóintézetként.[12][13][14]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Egy korabeli térkép szerint 1883-ban még nem állt az épület. - Forr.: Sisa
 2. Korábban nem ismerték a kastély tervezőjét személyét, de bizonyos okokból Ybl Miklóst vélték annak; e feltételezés körülményeit és cáfolatát Sisa József 2006-ban megjelent cikkében olvashatjuk.
 3. A turai Schossberger-kastély
 4. Tárcza a kiállításról. Vasárnapi Ujság, XXXII. évf. 20. sz. (1885. máj. 17.) 327. o. utolsó előtti bekezdés.
 5. 4,5 milliárd forintból újul meg a turai Schossberger-kastély - Octogon”, Az elmúlt évtizedekben teljesen leromlott, életveszélyessé vált turai Schossberger-kastély 2019 első negyedévére új életre kel a BDPST Zrt. beruházásában. (Hozzáférés ideje: 2018. szeptember 5.) (hu nyelvű) 
 6. turizmus.com: Ilyen lesz az ősszel megnyíló BOTANIQ Turai Kastély. (Hozzáférés: 2019. augusztus 23.)
 7. Index.hu: 4,5 milliárdért újítják fel a turai kastélyt Tiborcz Istvánék. (Hozzáférés: 2019. augusztus 23.)
 8. Mitől is nagy szám a turai kastély felújítása?, index.hu
 9. Tura Város Önkormányzata Képviselő - testületének 11/2009. (X.2.) rendelete a turai kastélypark helyi jelentőségű védett természeti területté nyilvánításáról
 10. Filming locations for "The Secret of Moonacre", 2008.
 11. The Secret of Moonacre - Pinterest
 12. Fallen – Kitaszítva előzetes - FilmDROID, 2016. szeptember 22.
 13. Fallen (német nyelven) - moviepilot
 14. Sword & Cross (angol nyelven) - fallen.wikia.com

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Schossberger Castle
A Wikimédia Commons tartalmaz Schossberger-kastély (Tura) témájú médiaállományokat.