Pipin itáliai király

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Pipin itáliai király
Pépin d'Italie.jpg
Született 777[1]
nem ismert
Elhunyt 810. július 8. (32-33 évesen)[1]
Milánó[1]
Élettárs Ruodhaid[1]
Gyermekei
SzüleiHildegard
I. Károly frank császár
Foglalkozása uralkodó
Tisztség frank király
Halál okabetegség
Sírhely Milánó
A Wikimédia Commons tartalmaz Pipin itáliai király témájú médiaállományokat.

Pipin (773 áprilisa810. július 8.) I. Károly frank császár harmadik fia. Itália királya (781810) volt apja befolyása alatt.

Pipin Nagy Károly második fia volt harmadik feleségétől, Hildegardtól. Karlmann néven született , de amikor bátyja, Pipin frank herceg elárulta apjukat, a királyi név átszállt rá. Miután apja 781-ben leigázta a lombardokat őt koronáztatta meg I. Adorján pápával Itália királyává Lombardia vas koronájával.

Aktív uralkodója volt királyságának és minden idejét a Frank Birodalom kiterjesztésének szentelte. 791-ben egy lombard sereget vezetett a Drávához és feldúlta Pannóniát, mialatt apja végigvonult a Duna völgyében és megszállta az avar területeket. Nagy Károly elvesztette a hadjáratot a szászok ellen 792-ben. Pipin és Erik, Friuli hercege folytatták az avar erődök ostromlását. Kétszer is megtámadták a Nagy Avar Gyűrűt, a belső területeket körbevevő erődrendszert. A zsákmányt elküldték Nagy Károlynak Aachenbe, ahol szétosztották szövetségeseik között, beleértve Offa merciai királyt.

Tevékenysége magába foglalja a hosszú, ám eredménytelen hadjáratot Velence ellen 810-ben. Az ostrom hat hónapig tartott, és Pipin seregének nagy része elpusztult a helyi mocsarakból kiinduló járványban, ezért a maradék visszavonulásra kényszerült. Pár hónappal később maga Pipin is meghalt.

Feleségétől, Bertától, Gelloni Vilmos Toulouse hercegének lányától öt lánya született (Adelaide, aki I. Guidó spoletói herceghez ment hozzá; Atala; Gundrada; Bertha és Tetrada). Mindannyian 800 és Pipin halála között születtek, de meghaltak még nagyapjuk 814-es halála előtt. Pipinnek volt egy törvénytelen fia, Bernárd. Pipin apja birodalma egyharmadának öröklésében reménykedett, de a halála megakadályozta ebben. Bernárd örökölte Itáliát, de a császári címet Pipin öccse, I. Lajos kapta.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c d Christian Settipani, "La Préhistoire des Capétiens", 1993, 211


Előző uralkodó:
Nagy Károly
Itália királya
781810
Corona ferrea monza (heraldry).svg
Következő uralkodó:
Bernárd