Pipin itáliai király

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pipin itáliai király
Született 777[1]
nem ismert
Elhunyt 810. július 8. (32-33 évesen)[1]
Milánó[1]
Házastársa Ruodhaid[2]
Élettársa Ruodhaid[1]
Gyermekei
SzüleiHildegard
I. (Nagy) Károly római császár és frank király
Foglalkozása uralkodó
Tisztsége frank király
Halál okabetegség
Sírhelye Basilica of San Zeno[3][4]
A Wikimédia Commons tartalmaz Pipin itáliai király témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Pipin (773 áprilisa – 810. július 8.) I. Károly frank császár harmadik fia. Itália királya (781810) volt apja befolyása alatt.

Pipin Nagy Károly harmadik fia volt harmadik feleségétől, Hildegardtól. Karlmann néven született , de amikor bátyja, Pipin frank herceg elárulta apjukat, a királyi név átszállt rá. Miután apja 781-ben leigázta a lombardokat őt koronáztatta meg I. Adorján pápával Itália királyává Lombardia vas koronájával.

Aktív uralkodója volt királyságának és minden idejét a Frank Birodalom kiterjesztésének szentelte. 791-ben egy lombard sereget vezetett a Drávához és feldúlta Pannóniát, mialatt apja végigvonult a Duna völgyében és megszállta az avar területeket. Nagy Károly elvesztette a hadjáratot a szászok ellen 792-ben. Pipin és Erik, Friuli hercege folytatták az avar erődök ostromlását. Kétszer is megtámadták a Nagy Avar Gyűrűt, a belső területeket körbevevő erődrendszert. A zsákmányt elküldték Nagy Károlynak Aachenbe, ahol szétosztották szövetségeseik között, beleértve Offa merciai királyt.

Tevékenysége magába foglalja a hosszú, ám eredménytelen hadjáratot Velence ellen 810-ben. Az ostrom hat hónapig tartott, és Pipin seregének nagy része elpusztult a helyi mocsarakból kiinduló járványban, ezért a maradék visszavonulásra kényszerült. Pár hónappal később maga Pipin is meghalt.

Feleségétől, Bertától, Gelloni Vilmos Toulouse hercegének lányától öt lánya született (Adelaide, aki I. Guidó spoletói herceghez ment hozzá; Atala; Gundrada; Bertha és Tetrada). Mindannyian 800 és Pipin halála között születtek, de meghaltak még nagyapjuk 814-es halála előtt. Pipinnek volt egy törvénytelen fia, Bernárd. Pipin apja birodalma egyharmadának öröklésében reménykedett, de a halála megakadályozta ebben. Bernárd örökölte Itáliát, de a császári címet Pipin öccse, I. Lajos kapta.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c d La Préhistoire des Capétiens, 211
  2. p10320.htm#i103191, 2020. augusztus 7.
  3. http://fmg.ac/Projects/MedLands/ITALY,%20Kings%20to%20962.htm#PepinIItalyB
  4. Find a Grave (angol nyelven)


Előző uralkodó:
Nagy Károly
Itália királya
781810
Következő uralkodó:
Bernárd