Pipin frank herceg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Púpos Pipin (* 767/769 – † 811/813) Nagy Károly elsőszülött fia volt első feleségétől, Himiltrude-tól.

Testét egy feltűnő hiba csúfította el, innen kapta melléknevét. Alkalmatlansága miatt Pipin sohasem volt versenyképes a trónért folytatott küzdelemben, de Károly jól bánt fiával és megadta neki azt elsőbbséget öccseivel szemben, ami korából adódóan kijárt neki. Pipin szeretetre méltó személyiség volt, aki fontos tagjává vált Károly udvarának. Így a púpos hercegnek maradt némi esélye, hogy mégis követhesse apját a trónon. Emellett könnyű célpontja volt az elégedetlen nemeseknek, akik elhalmozták őt együttérzésükkel és kifejezték fájdalmukat az anyjával szembeni bánásmód miatt, amikor Károly a lombard herceg kegyeibe ajánlotta őt. Ezért 780-ban Károly formálisan kitagadta Pipint és a pápával átkereszteltette harmadik fiát Karlmannt Pipinre. Az események hátterében Károly harmadik felesége, Karlmann anyja, Hildegard, állt, mivel a púpos herceg fenyegette fia öröklését. Ezzel cselezve ki a szenilis Károlyt. (Az elmúlt négy generációban a frank uralkodók nevei mind sorban Károly és Pipin volt, így Nagy Károly „nem vette észre” a cserét).

Pipinnek engedélyezték, hogy az udvarban maradjon és Károly folytatta az előjogok adományozását a fiúnak. Pipin ezáltal az elégedetlen nemesek közkedvelt „barátja” lett, és 792-ben egyesek kihasználva a fivérei által Pipin ellen tanúsított ellenszenvet, meggyőzték őt, hogy vegyen részt a lázadásukban. Az összeesküvők azt tervezték, hogy megölik Károlyt, feleségét Hildegardot és három fiukat. Így Pipin ülhetett volna a trónra. A merénylet napján Pipin betegnek tettette magát. A terv majdnem bevált, de egy lombard diakónus, Fardulf felfedte őket.

Károly gyűlést hívott össze Regensburgba, hogy bíróság elé állítsa az összeesküvőket. Mindannyiukat bűnösnek találták a legsúlyosabb árulás vádjában és elrendelték a kivégzésüket. Károlyban nem változtak az érzelmek hőn szeretett fia iránt. Ezért Pipin büntetését enyhítették és Prüm kolostorába zárták, hogy ott élje le hátralévő életét szerzetesként. Pipin húsz évvel később halt meg.

A trónt később öccse, I. Jámbor Lajos örökölte.