Piliscsabai volánbuszos robbantás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Piliscsabai volánbuszos robbantás
HelyszínPiliscsaba
CélpontA Volánbusz egy csuklós autóbusza; közvetetten pedig több megzsarolt esztergomi vállalkozó
Időpont1996. október 5.
Áldozatok0
Sérültek4, más forrás szerint 6
ElkövetőkB. Ferenc

A piliscsabai volánbuszos robbantás egy robbantásos bűncselekmény volt 1996. október 5-én Magyarországon, melyet az elkövető egy Piliscsaba területén haladó, Esztergomba tartó Volánbusz-járaton hajtott végre. A detonációnak több súlyos sebesültje is volt, de halálos kimenetel szerencsére nem következett be. A hatóságok, egy akkor már több hónapja tartó nyomozás eredményeként, kilenc nappal később fogták el az elkövetőt, aki az egyik korábbi bűncselekménye miatt a „ketchupos robbantó” nevet kapta az akkori bűnügyi sajtóban. Az eset idején 17 éves, középiskolás fiú, aki további robbantásra is készült, 14 év börtönbüntetést kapott, azóta már kiszabadult.

Események[szerkesztés]

Piliscsaba egyik buszmegállójába 1996. október 5-én érkezett a Volánbusz egy menetrend szerint Budapestről Esztergomba tartó buszjárata. Többen megkezdték a járműről való leszállást, amikor a busz hátsó részének bal oldalán robbanás történt. Az ott ülők közül négyen, más adat szerint hatan sebesültek meg, közülük hárman súlyosan. A rendőrségi helyszínelők több mint egy órával később érkeztek a helyszínre, ahol megjelent Nikolits István, a titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter, a térség akkori országgyűlési képviselője is.[1] Szakértők szerint ha a robbanás pillanatában zárva lettek volna a jármű ajtajai, akkor sokkal súlyosabb tragédia is bekövetkezhetett volna.[2]

Korábban, 1996. július 20-án Esztergomban történt már egy robbantási kísérlet, amikor az elkövető egy élelmiszerüzletben egy ketchupos flakonba rejtett bombát. A készülék azonban nem robbant fel, mert a dolgozók felfigyeltek arra, hogy a flakonból valami kilóg, ezért idejében értesítették a hatóságokat. A piliscsabai robbantást követően, tekintettel a két bűncselekmény hasonló körülményeire is, viszonylag hamar felmerült annak gyanúja, hogy a merényletkísérlet és a buszrobbantás elkövetője vagy elkövetői azonosak lehettek.[1]

A feltételezett elkövetőt, egy B. Ferenc nevű,[3] az eset idején 17 éves fiút több hónap nyomozás után, 1996. október 14-én[4] fogták el a hatóságok. A gyanúsított beismerte mindkét bűncselekményt, sőt más általa elkövetett bűntettekről is vallomást tett. Elmondta, hogy korábban, 1996. július 2-án fegyveres rablást próbált elkövetni egy esztergomi üzletben, sikertelenül, valamint október 4-én megzsarolt három esztergomi vállalkozót is, 200 000 forint védelmi pénzt követelve tőlük; a buszon végrehajtott robbantást is azért követte el, hogy megfélemlítse őket. A nyomozók egyébként épp a zsarolási ügy felderítésének eredményeként azonosították, és fogták el B. Ferencet.

A nyomozás során bebizonyosodott, hogy robbanószerkezeteket az elkövető maga gyártotta, az ahhoz szükséges ismereteket önképzéssel, különféle könyvekből szerezte meg. Az is kiderült, hogy a fiú folytatásra készült – feltevések szerint talán október 23-án, a nemzeti ünnepen robbantott volna –, az otthonában berendezett minilaborból előkerültek robbanószerkezet gyártásához szükséges vegyszerek, kellékek és szakmai leírások.[2]

A nyomozásba bevont szakértők azt állapították meg, hogy B. Ferenc személyiségzavarban szenvedő, kóros fantáziájú, de átlagon felüli értelmi képességekkel rendelkező fiú volt, többes személyiséggel. „Az átmenet egyikből a másikba hirtelen, stressz hatására következik be, s az eredeti személyiség rendszerint nem tud a többi létezéséről. Az alapszemélyiség a hétköznapi, iskolába járó; a másik az, aki a bűncselekmények elkövetésére rávette; a harmadik az utasításokat végrehajtó, robbantó; s a negyedik az olvasott vegyészzseni” – olvasható egy, a szakvéleményeket összegző cikkben.[5]

Bírósági tárgyalásán azt mondta, csak részben érzi bűnösnek magát, de nem tudott érdemi magyarázatot adni arra, hogy miért gondolja így. Az ügyben eljáró bíróság végül tizennégy év börtönre ítélte a fiatalkorú vádlottat az általa elkövetett bűncselekmények miatt. A büntetőper mellett a piliscsabai robbantás több sebesültje polgári pert is kezdeményezett a fiú ellen, mert maradandó sérüléseket szenvedtek.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Buszrobbantás. magyarnarancs.hu. (Hozzáférés: 2016. október 20.)
  2. a b Dezső András: Magányos robbantóból már volt egy, őt is elkapták. Index.hu, 2016. október 20. (Hozzáférés: 2016. október 20.)
  3. Bronesch Ottília: Bombareceptek az interneten. mno.hu, 1999. november 6. [2016. október 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. október 20.)
  4. Szűr Annamária: A ketchupos robbantót is elkapták. kemma.hu, 2011. február 9. [2016. október 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. október 20.)
  5. Kiss V. Katalin: Személyiségzavarban. Hetek.hu, 1998. július 11. (Hozzáférés: 2016. október 20.)