Petra tou Romiou

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Petra tou Romiou
Aphrodité sziklája 2016. október 28-án
Aphrodité sziklája 2016. október 28-án
Ország Ciprus
TelepülésKouklia
Elhelyezkedése
Petra tou Romiou (Ciprus)
Petra tou Romiou
Petra tou Romiou
Pozíció Ciprus térképén
é. sz. 34° 39′ 49″, k. h. 32° 37′ 37″Koordináták: é. sz. 34° 39′ 49″, k. h. 32° 37′ 37″
A Wikimédia Commons tartalmaz Petra tou Romiou témájú médiaállományokat.

Petra tou Romiou („A görög sziklája”) (azaz kelet-római vagy bizánci,[1] mivel a bizánciak az 1820-as évekig görögként vagy rómaiként emlegették magukat), más néven Aphrodité sziklája,[2] egy tengeri sziklacsoport Páfosznál, Cipruson. A parton a Páfosztól Limassolig tartó főút mentén található. A környék szépsége és a mitológiában elfoglalt helye miatt, mint Aphrodité szülőhelye, népszerű turisztikai célpont.[3]

Ebben a régióban általában erősek a hullámok, ami miatt a turisták inkább nem úsznak itt. A sziklára mászni nem szabad. Egy étterem, egy turisztikai pavilon és az Aphrodite Hills üdülőhely található a közelben.

Giorgio Vasari: Uranosz megcsonkítása Szaturnusz (Kronosz) által

Legendák[szerkesztés]

Az egyik legenda szerint ez a szikla Aphrodité istennő szülőhelye, valószínűleg ezt a szikladarabok körüli habzó víz miatt hitték, és emiatt Aphrodité sziklájának hívják.[2] Gaia (Földanya) megkérte egyik fiát, Kronoszt, hogy csonkítsa meg apját, Uranoszt (Ég). Ezért Kronosz levágta Uranosz heréit és a tengerbe dobta.

Hasonlóan ehhez, a helyi változat azt mondja, hogy Aphrodité sziklája Uranosz alsó testrészéből van. Ez a legenda azt is mondja, hogy Kronosz rátámadt apjára,[4] és egy sarlóval derék alatt kettévágta. Uranusz, amikor megpróbált elmenekülni, csonka testének és heréinek egy részét elvesztette a tengerben. A vízben fehér hab jelent meg, amelyből egy leányzó emelkedett ki, és akit a hullámok először Kíthirába, majd Ciprusra vittek. Ez az Aphrodité nevű nő Ciprusról ment el az istenek tanácsába. A rómaiak széles körben csak Vénuszként emlegették. Aphroditénak nagy kultusza volt Páfoszban, amelyet végül a rómaiak legyőztek. Ennek bizonyítéka Aphrodité szentélye, Kouklia városában. A helyi mítosz szerint minden ember, aki Aphrodité szikláját körbeússza, örök szépséggel lesz megáldva.

Egy másik legenda az Achni nevet társítja a közeli strandhoz, mivel annak a helynek tulajdonítja ezt a strandot, ahol az akhájok Trójából visszatérve a partra szálltak.[3]

A sziklák eredeti neve – Petra tou Romiou, vagyis lefordítva “a rómaiak sziklája” – Digenes Akritasnak, a félig bizánci, félig arab hősnek állít emléket, aki itt állta útját a szaracén hadseregnek. A legenda szerint emberfeletti erejével leszakított egy hatalmas sziklát a Tróodosz–hegységből és azt a tengerbe hajította, így zilálva szét a szaracén hódítók seregét.[5] Egy közeli szikla emiatt a Szaracén-szikla néven ismert.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Wayback Machine. web.archive.org, 2013. december 12. [2013. december 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. március 24.)
  2. a b "The Story of Aphrodite's Rock". [2013. december 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. március 24.)
  3. a b Petra tou romiou. web.archive.org, 2013. december 12. [2013. december 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. március 24.)
  4. The Theogony of Hesiod. www.sacred-texts.com. (Hozzáférés: 2021. március 24.)
  5. Aphrodité sziklája (Petra tou Romiou). (Hozzáférés: 2021. március 24.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Petra tou Romiou című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]