Kíthira

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kíthira (Κύθηρα)
Látkép Chora várából
Látkép Chora várából
Közigazgatás
Ország Görögország
RégióAttika
Népesség
Teljes népesség
  • 3973 fő (2011)
  • 3605 fő (2021)
Földrajzi adatok
SzigetcsoportJón-szigetek
Terület278 km²
Hosszúság29 km
Szélesség16 km
Tengerszint feletti magasság506 m
Legmagasabb pont506
Időzóna
Elhelyezkedése
Kíthira (Görögország)
Kíthira
Kíthira
Pozíció Görögország térképén
é. sz. 36° 15′ 27″, k. h. 22° 59′ 51″Koordináták: é. sz. 36° 15′ 27″, k. h. 22° 59′ 51″
Kíthira weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Kíthira témájú médiaállományokat.

Kíthira (görög írással Κύθηρα, olaszul Cerigo) sziget Görögország területén, a Peloponnészoszi-félsziget délkeleti csúcsának közelében, a Krétai-tenger nyugati határán. Hagyományosan a Jón-szigetek közé sorolják, habár távolságban messze esik azoktól. Ógörög neve Küthéra.

A sziget leírása[szerkesztés]

Területe 278 km²,[1] lakossága 4000 fő (2011-ben).[2] A sziget népessége 1864-ben érte el a csúcspontját, mintegy 14 500 főt, ezután folyamatosan csökkent, elsősorban a kivándorlás miatt (Görögország más területeire, illetve Ausztráliába, az Egyesült Államokba, Németországba). A sziget nagyrészt kopár, fátlan. A Földközi-tenger legmélyebb része, az 5267 méter mély Calypso a szigettől 150 km-re nyugatra található.

A sziget története[szerkesztés]

A görög mitológiában Aphroditének, a szerelem istennőjének szigete, Ciprus mellett. A monda szerint itt született meg, innen az „Aphrodité szigete” elnevezés.

A sziget ókori fővárosa a délkeleti részen fekvő Szkandeia volt, melynek közelében minószi település romjaira bukkantak. Az ásatásoknál városfal, az Akropolisz, egy Aphrodité-templom és egy kereskedelmi központ maradványai kerültek elő.

A korai archaikus korban föníciaiak telepedtek le itt. A föníciaiakat, akik csigatenyésztéssel és bíborfestékgyártással foglalkoztak, a bíborcsiga élőhelyei vonzották ide. Később Spárta, majd rövid időre Athén kezére került, a Kr. e. 2. században pedig a Római Birodalom részévé vált.

A középkorban Paleokhora volt a főváros. 1363-tól velencei uralom alatt álló fontos támaszpont volt. További politikai sorsa megegyezik a többi jón szigetével.

A 20. század végétől kezdve – a többi görög szigethez hasonlóan – gazdasága főleg a turizmusra épül.

Itt születtek, itt éltek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Charles Arnold (Hrsg.): Die Inseln des Mittelmeers. Hamburg, 2008 ISBN 3866480962
  2. Απογραφή Πληθυσμού – Κατοικιών 2011. ΜΟΝΙΜΟΣ Πληθυσμός Görög Statisztikai Hivatal

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Kythira című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]