Peter von Dusburg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Peter von Dusburg
Életrajzi adatok
Született13. század
Elhunyt14. század
Ismeretes mint történetíró
Nemzetiség német
Pályafutása
Szakterület történettudomány
Kutatási terület világtörténelem
Jelentős munkái Krónika
A krónika 1679-es kiadása.

Peter von Dusburg más néven Peter von Duisburg latinul Petrus de Dusburg, lengyelesen Piotr z Dusburga (? – 1326 után) német paptestvér és krónikás. Műve a Chronicon terrae Prussiea feldolgozza a Német Lovagrend poroszok elleni keresztes háborúit és a balti Poroszország 1314. századi történelmét.

Von Dusburg nemzeti hovatartozása ma is vitatott, ennek oka a nevében benne levő Dusburg, ami voltaképp a származási helyére kell, hogy utaljon. Az egyik elképzelés szerint Rajna menti Duisburgból való, a Ruhr-vidékről. Ezzel szemben van egy Doesburg nevű város Hollandiában, Gelderlandban, sőt Poroszországba annak idején sokan telepedtek le Németalföldről is.

Úgy 1324-ben, állítólag Werner von Orseln rendi mester kérésére Königsbergben (ma Kalinyingrád, Oroszország) kezdte írni krónikáját latinul. Talán nem sokkal halála előtt is el is készült vele. Ezt a művet később folytatni próbálták más német krónikások, mint Nikolaus von Jeroschin, vagy Wigand von Marburg. Mindkettő a német lovagrend tagja volt.

Külső hivatkozás[szerkesztés]