Petőfi Zenei Díj

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Petőfi Zenei Díj
Szervezet neveMédiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap
VOLT Produkció Kft.
Alapítás éve2016
Ország Magyarország
Első díjátadás2016-os Petőfi Zenei Díj gála
2016. június 28.
Telekom VOLT Fesztivál
Sopron
Legutóbbi díjátadás2019-es Petőfi Zenei Díj gála
2019. augusztus 20.
STRAND Fesztivál
Zamárdi
Hivatalos weboldal
hivatalos oldal

A Petőfi Zenei Díj egy 2016-ban, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és a VOLT Produkció Kft. által közösen alapított díj, amely évente kerül odaítélésre a magyar könnyűzenei élet kiemelkedő képviselőinek. A díj létrejöttét 2016 májusában hirdette ki a Petőfi Rádió. A rádió weboldalán május 17-én a díj szabályzatát,[1] 18-án pedig az első díjátadó információit[2] hirdették ki.[3]

Az első díjátadót 2016. június 28-án rendezték meg a Telekom VOLT Fesztivál nulladik napján, Sopronban.

Vaszily Miklós, az MTVA vezérigazgatója így fogalmazott a díjról:

A megújuló közmédia minden tehetségre figyel. A Petőfi Rádió, a Petőfi TV, és a petofilive.hu mára a magyar zene otthonává vált. Évtizedes munka érett be, az a magyar fiatal, aki a zenében szeretne maradandót alkotni, jó partnert talál a Petőfi rádióban és tévében: a Petőfi Rádió és a Petőfi TV, valamint ezek közös új médiás platformja, a PetőfiLive.hu szerepe a hazai könnyűzenei életben mára meghatározónak mondható, szinte nincs olyan magyar kortárs együttes, akit ne a Petőfi fedezett volna fel. Ezért a közmédia küldetése nem csupán abban merül ki, hogy időről-időre új, hazai produkciókra irányítja a nagyközönség figyelmét és rendszeresen játssza a dalaikat, de feladatunknak érezzük azt is, hogy a legjobbakat egy nagy ünnep keretében minden évben elismerésben is részesítsük. A célunk az, hogy olyan show keretében adjuk át ezeket a Petőfi Zenei Díjakat, amely idehaza egyedülállónak, tartalmasnak és látványosnak ígérkezik, sok-sok hazai- és világsztár részvételével. A Telekom VOLT Fesztivál ehhez ideális helyszín, hiszen így a közönség, a hallgatóink is nagy számban lehetek részesei ennek az ünnepi programnak, amelyet természetesen a TV-ben, a rádióban, és a petofilive.hu portálon is közvetítünk

Lobenwein Norbert, a VOLT Produkció vezetője és a Petőfi Zenei Díj főszervezője ezt mondta a díjról:

Fesztiválszervezőként látjuk, hogy a Petőfi az elmúlt években hány új, mára meghatározó zenekart és előadót fedezett fel és mutatott be elsőként a hazai nagyközönségnek. Úgy gondoljuk, tőlük átvenni az év legjobbjainak járó elismeréseket, igazán komoly rangot jelent majd. A Petőfi Rádió, a Petőfi TV, és a PetofiLive.hu a fesztiváljaink egyfajta természetes szövetségese, olyan médium, amely hasonló profillal és ízlésvilággal bír, mint mi, éppen ezért találtunk most is egymásra a Petőfi Zenei Díj alapítása kapcsán.

A díj odaítélése[szerkesztés]

Az alapítók szándéka értelmében a díjra az előző évben (március és február között) megjelent azon hazai (akár magyar, akár idegen nyelvű) dalok ajánlhatóak, amelyek ebben az időszakban a Petőfi Rádióban legtöbbet játszott 150 dal között szerepeltek.

A díjat az alábbi kategóriákban osztják ki:

  1. az év dala,
  2. az év zenekara,
  3. az év női előadója,
  4. az év férfi előadója,
  5. az év felfedezettje,
  6. az év videóklipje,
  7. az év koncertje
  8. az év DJ-je

A jelölteket az alapítók által erre felkért 200 fős szakmai grémium az 1-5. kategóriában a fentiek szerint kiválasztott dalok és azok előadói, míg a 6-7. kategóriában a fentiek szerint kiválasztott dalok előadói által nevezett videóklipek és koncertek közül választja ki.

A díjra minden kategóriában az öt legtöbb ajánlást elnyerő dalt/előadót/videóklipet/koncertet jelölik. A nyerteseket 50-50 százalékban a közönség szavazatai és a szakmai grémium döntése alapján választják ki.

Szakmai díjak[szerkesztés]

A Petőfi Zenei Díj a díjátadó gálát megelőzően az alábbi szakmai díjakat is átadja az alapítók által felkért szakmai zsűri döntése alapján:

  1. az év producere,
  2. az év menedzsere,
  3. az év hangmérnöke,
  4. az év hangszerelése/masterelése,
  5. az év borítója.

Nyertesek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Petőfi Zenei Díj 2016 Szabályzat (magyar nyelven). petofilive.hu, 2016. május 17. (Hozzáférés: 2017. június 26.)
  2. Íme a Petőfi Zenei Díj! (magyar nyelven). petofilive.hu, 2016. május 18. (Hozzáférés: 2017. június 26.)
  3. Petőfi Zenei Díj (magyar nyelven). petofilive.hu. (Hozzáférés: 2017. június 26.)
  4. Átadták az idei Petőfi Zenei Díjakat (magyar nyelven). PetőfiLIVE. (Hozzáférés: 2023. június 18.)
  5. Átadták a Petőfi Zenei Díjakat (magyar nyelven). mtva.hu. (Hozzáférés: 2023. június 18.)
  6. Petőfi Zenei Díj 2022: a díjazottak! (magyar nyelven). PetőfiLIVE. (Hozzáférés: 2023. június 18.)
  7. Petőfi Zenei Díj 2023 (magyar nyelven). PetőfiLIVE. (Hozzáférés: 2023. június 18.)
  8. ATEMPO.sk: Legendák is ünnepelték az életműdíjas Adamis Annát (VIDEÓ) (hu-HU nyelven). ATEMPO.sk | zenei-kulturális portál. (Hozzáférés: 2023. június 18.)