Sárik Péter

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Sárik Péter
Sárik Péter.jpg
Életrajzi adatok
Született 1972május 6. (47 éves)
Cegléd, magyar
Pályafutás
Műfajok Dzsessz
Együttes Sárik Péter Trio (2007- )
Kapcsolódó előadó(k) Sárik Péter Trio Fábián Juli Jazz Riff Hodek Dávid Band The New Soul Band Falusi Mariann Makato Kuriya Szirtes Edina "Mókus"
Hangszer zongora
Tevékenység zeneszerző
Kiadók Innovative Artist Management

Sárik Péter weboldala

Sárik Péter (Cegléd, 1972. május 6. –) magyar dzsesszzongoraművész, zeneszerző, tanár.

Életútja[szerkesztés]

A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen diplomázott 1997-ben, majd klasszikus zenei tanulmányokat folytatott Prunyi Ilona irányításával.

Az évek során a jazz mellett szinte minden zenei irányzatban kipróbálta magát:

játszott, klasszikus, könnyű, pop, latin és világzenét.

2002-ben csatlakozott a Jazzpression zenekarhoz, mellyel nagyon hamar Magyarország egyik legnépszerűbb jazz-formációja lettek: 2004-ben elnyerték az Emerton-díjat, mint az “Év jazz-együttese”. Három lemezük jelent meg és szerte Európában nagy sikereket értek el.

2007-ben alapította meg saját zenekarát, a Sárik Péter Triót. A csapat 2012-ben, Fonay Tibor és Gálfi Attila csatlakozásával újjáalakult. A Sárik Péter Trió rövid időn belül az ország vezető jazz-zenekarai közé került. Eddig 4 lemezük jelent meg, melyekből a Jazzkívánságműsor című album a megjelenését követően 4 hónapon belül aranylemez lett majd 2014-ben Fonongram-díjat kapott, mint az “Év hazai jazz-albuma”.

Számtalan formáció alapítója illetve tagja volt, az elmúlt években többek között a következő előadókkal koncertezett rendszeresen: Fábián Juli, Berki Tamás, Pély Barna, Falusi Mariann, Micheller Myrtill, Luiza Zan, Gyárfás István, Hodek Dávid, Random Trip.

2015-ben Berki Tamással közös lemeze, a Minden délibáb is Fonogram-díjas lett, szintén, mint az “Év hazai jazz-albuma”.

Mint zeneszerző jelentős nemzetközi sikereket mondhat magáénak. 2013-tól a Recirquel Újcirkusz Társulat komponistája és zenei vezetője volt.[1] Kompozíciói rendre dobogós helyezéseket értek el az Egyesült Államok és Nagy Britannia legjelentősebb dalszerző versenyein. 2011-ben a Magyar Zeneszerzők Egyesülete Orszáczky-díjjal ismerte el addigi munkásságát.

2015-ben elkészítette Idebent-odakint című szerzői lemezét, melyen kedvenc énekeseinek írt dalokat. A lemez érdekessége, hogy jazz csak elvétve található rajta, a szerzemények követik az előadók eredeti stílusát.

2009-ben jelent meg a gyerekeknek szóló jazz-mesejáték, a Világ összes kincse, melyet zeneszerzőtársaival együtt jegyez és mely 2014-ben Fonogram-díj jelölt volt, mint az “Év gyerek-albuma”. A hangoskönyvből később színpadi mű készült. A projekt fő célja a jazz műfaj megismertetése és megkedveltetése a legifjabb generációval.

2013-tól a Recirquel Újcirkusz Társulat zeneszerzője, zenei vezetője. Eddig három művet komponált a Társulatnak, különböző zenei stílusokban, a szimfonikustól a jazzig.

2010-ben Artisjus-díjat kapott, 2014-ben Cegléd Város Díszpolgárának választották.

Díjak, elismerések[szerkesztés]

 • 2015 Fonogram díj- Az év hazai jazz albuma Berki Tamás-Sárik Péter Minden délibáb c. albuma
 • 2014 Cegléd Város Díszpolgára[1]
 • 2014 Fonogram díj - Az év hazai jazz albuma
 • 2011 Orszácky díj: A Magyar Zeneszerzők Egyesületének díja a könnyűzene legkiválóbb alkotóinak, évente egy – 40 év alatti – zeneszerzőnek vagy szövegírónak vagy szerzőpárosnak.
 • 2010 Artisjus díj: ”A magyar zeneművek bemutatása és megismertetése érdekében végzett kimagasló tevékenységéért”.
 • 2010 UK International Songwriting Contest. A “Dad” című szerzeménye második lett jazz kategóriában.
 • 2009 International Songwriting Competition (USA) dalszerző verseny. A “The stroppy” című szerzeménye harmadik lett a közönségszavazat kategóriában kategóriáktól függetlenül.
 • 2008 International Songwriting Competition (USA) dalszerző verseny. Az I’ll catch you című szerzeménye harmadik lett jazz kategóriában és a közönségszavazatok alapján is a harmadik helyezést szerezte meg kategóriáktól függetlenül.
 • 2007 Jazzy rádió dalverseny: “Legjobb szólista”
 • 2006 International Songwriting Competition (USA) dalszerző verseny. A “Stream” című szerzeménye döntős lett jazz kategóriában.
 • 2005 Bukaresti Nemzetközi Jazz Fesztivál: “Legjobb Külföldi Együttes”, a Jazzpression zenekarral.
 • 2005 UK International Songwriting Contest dalszerző verseny. Az “In the street” című szerzeménye döntős lett jazz kategóriában.
 • 2005 USA Songwriting Competition dalszerző verseny. A “Ways” című szerzeménye döntős lett jazz kategóriában.
 • 2004 International Songwriting Competition (USA) dalszerző verseny. A “Ways” című szerzeménye döntős lett jazz kategóriában.
 • 2004 Emerton díj: “Az év jazz-együttese” a Jazzpression zenekar tagjaként.

Zenekarok[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. a b (2017. május 16.) „{{{title}}}”. Népszava 144 (112), 12. o.  

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]