Peremisljani járás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Peremisljani járás
A Peremisljani járás címere
A Peremisljani járás címere
A Peremisljani járás zászlaja
A Peremisljani járás zászlaja
Közigazgatás
Ország Ukrajna
Alapítás éve1940. január 17.
Népesség
Teljes népességismeretlen
Földrajzi adatok
Terület918 km²
IdőzónaEET, UTC+2
Elhelyezkedése
A Peremisljani járás (piros színnel jelölve) elhelyezkedése a Lvivi területen
A Peremisljani járás (piros színnel jelölve) elhelyezkedése a Lvivi területen
A Wikimédia Commons tartalmaz Peremisljani járás témájú médiaállományokat.

A Peremisljani járás (ukránul: Перемишлянський район, magyar átírásban: Peremisljanszkij rajon) megszűnt közigazgatási egység Ukrajna Lvivi területén. Székhelye Peremisljani város volt. A járásban található Bibrka járási jelentőségű város. Becsült népessége a megszüntetésének évében, 2020. január 1-jén 37 740 fő volt.[1]

Fekvése és földrajza[szerkesztés]

Jellegzetes podóliai táj a Peremisljani járásban

A Lviv terület délkeleti részén helyezkedik el. Északról a Zolocsivi járás, keletről a Ternopili terület, délről az Ivano-frankivszki terület, délnyugatról a Zsidacsivi járás, nyugatról a Mikolajivi járás határolja. Területe 918 km², a Lviv terület 4,2%-át foglalja el.

A Podóliai hátságon terül el, ebből adódóan a lankás dombok jellemzik a felszínét. A felszín tengerszint feletti magassága 400–500 m között váltakozik. A járás legmagasabb pontja a Kamula-hegy 471 m-es tengerszint feletti magassággal. Folyói a Szvir, a Hnila Lipa és a Zolota Lipa, melyek a Dnyeszter vízgyűjtő területéhez tartoznak.

Az átlaghőmérséklet januárban –4,2 – –4,8 °C között alakul, a júliusi középhőmérséklet 17,4–18,2 °C közötti.

Története[szerkesztés]

A járást 1939 decemberében hozták létre, miután a Szovjetunió elfoglalta Lengyelországtól a területet és bevezették a szovjet közigazgatási rendszert. 1962-ben megszüntették és a teljes területét a Zolocsivi járáshoz csatolták. 1964. január 4-én kisebb területi módosításokkal újra visszaállították a Peremisljani járást. A 2020-as ukrajnai közigazgatási reform során a járást megszüntették, területét a Lvivi járáshoz csatolták.

Népessége[szerkesztés]

A járás lakossága a 2001-es népszámlálás idején 47,8 ezer fő volt. A lakosság túlnyomó többsége ukrán nemzetiségű. A 2001-es népszámláláskor a lakosság 0,2 % volt orosz és szintén 0,2%-ka volt lengyel nemzetiségű. 2016-ban becsült népessége 38 792 fő, 2020. január 1-jén 37 740 fő volt.

Főbb látnivalók[szerkesztés]

Szvirzs várkastélya
Unyiv erődített kolostora

Települések[szerkesztés]

A járás területén 89 lakott település található, melyek 29 helyi tanácshoz tartoznak, közülük 27 községi tanács és 2 városi tanács. A járásban található két város Peremisljani és Bibrka, mindkettő járási jelentőségű város.

Városok[szerkesztés]

Falvak[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Чисельність наявного населення України. Державний Комітет Статистики України. [2020. június 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. szeptember 27.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Peremyshliany Raion
A Wikimédia Commons tartalmaz Peremisljani járás témájú médiaállományokat.