Pentáció

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az x[5]2 kifejezés első három értéke. A 3[5]2 értéke körülbelül 7,626 × 1012; a magasabb x értékek, például a 4[5]2, ami körülbelül 2,361 × 108,072 × 10153, túl nagyok ahhoz, hogy megjelenjenek a grafikonon.
Az x[5]2 kifejezés első három értéke. A 3[5]2 értéke körülbelül 7,626 × 1012; a magasabb x értékek, például a 4[5]2, ami körülbelül 2,361 × 108,072 × 10153, túl nagyok ahhoz, hogy megjelenjenek a grafikonon.

A matematikában a pentáció (vagy hiper-5) a tetráció utáni, de hexáció előtti következő hiperoperáció (végtelen sorozat az aritmetikai műveletekből). Definiálva van úgy, mint az ismételt tetráció (feltételezve a jobbra asszociatív jellegzetességet), éppen úgy, ahogy a tetráció az ismételt jobbra asszociatív hatványozás. Ez egy bináris művelet, két számra, ahol az 'a' önmagával 'b-1' alkalommal tetrált. Például, a pentációra és tetrációra vonatkozó hiperoperációs jelölést használva, azt jelenti, hogy 2-ször tetrázod önmagával a 2-t, vagyis Ezt aztán le lehet redukálni .

Etimológia[szerkesztés]

A "pentation" szót Reuben Goodstein(wd) találta ki 1947-ben a penta- (öt) és az iterációból. Ez része a hiperműveletek általános elnevezési rendszerének

Jelölése[szerkesztés]

Kevés az egyetértés a pentáció jelölésével kapcsolatban; mint ilyen, a művelet megírásának sokféle módja van. Néhányat azonban jobban használnak, mint mások, és néhánynak egyértelmű előnyei vagy hátrányai vannak másokhoz képest.

  • A pentáció hiperműveletként írható fel, mint .
  • Knuth felfelé mutató nyíl jelölésével, -ként van ábrázolva a vagy . Ebben a jelölésben a hatványozási függvényt jelenti és a tetraciót jelent.
  • Egy másik javasolt jelölés a , bár ez nem terjeszthető ki magasabb hiperműveletekre

Példák[szerkesztés]

Mivel a tetraciót, annak alapműveletét nem terjesztették ki nem egész magasságra, pentációra jelenleg csak a és b egész értékeire van definiálva, ahol a > 0 és b ≥ -2, valamint néhány egyéb egész értékre, amelyek egyedileg definiálhatók . Mint minden 3-as (hatványozásnál) és magasabb rendű hiperműveletnél, a pentációnak a következő triviális esetei (azonosságai) vannak, amelyek a tartományán belül a és b minden értékére érvényesek :

Ezen kívül a következőket is meghatározhatjuk:

A fent bemutatott triviális eseteken kívül a pentáció rendkívül nagy számokat generál nagyon gyorsan, így csak néhány nem triviális eset van, amely hagyományos jelöléssel írható számokat eredményez, amint az alábbiakban látható:

(Itt iterált exponenciális jelöléssel látható, mivel túl nagy ahhoz, hogy hagyományos jelöléssel lehessen írni.) (egy több mint számjegyből álló szám)

(egy több mint számjegyből álló szám)

Jegyzetek[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]