Pattantyús-Ábrahám Géza

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Pattantyús-Ábrahám Géza
Pattantyús-Ábrahám Géza mellszobra
Pattantyús-Ábrahám Géza mellszobra
Született 1885. december 11.
Selmecbánya
Elhunyt 1956. szeptember 29. (70 évesen)
Budapest
Beceneve „Patyi bácsi”
Állampolgársága magyar
Nemzetisége magyar
SzüleiPattantyús-Ábrahám Márton
Foglalkozása gépészmérnök,
egyetemi oktató,
akadémikus
Kitüntetései Kossuth-díj (1952)
Sírhelye Farkasréti temető (35-14-35)[1]
A Wikimédia Commons tartalmaz Pattantyús-Ábrahám Géza témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Pattantyús-Ábrahám Géza (Selmecbánya, 1885. december 11.Budapest, 1956. szeptember 29.) Kossuth-díjas magyar gépészmérnök, akadémikus professzor, nemzetközileg elismert tudós és a gépészet egyik kiemelkedő személyisége. A gépek szinte áttekinthetetlen sokaságának rendszerezője, a magyar gépészeti szakirodalom gazdagítója, sokoldalúan képzett, művelt közéleti személyiség.

Élete[szerkesztés]

1885. december 11-én született Selmecbányán. Illaván járt elemi iskolába. Budapesten érettségizett Királyi Katholikus Egyetemi Főgimnáziumban (ma: Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium) 1903-ban, majd 1907-ben gépészmérnöki oklevelet szerzett a Királyi József Műegyetemen. Ezután Zipernowsky Károly professzor mellé került tanársegédnek az elektrotechnikai tanszékre. 1910-ben tanulmányutat tett Németországba, Angliába, Belgiumba és az Egyesült Államokba. Hazatérése után folyamatosan oktatott a József Műegyetemen. 1912-től a II. Gépszerkezettani Tanszék adjunktusaként tevékenykedett, majd 1930-ban kinevezték műegyetemi nyilvános rendes tanárnak a III. Gépszerkezettani Tanszékre. A tanszéket később Vízgépek Tanszékének[2] nevezték el.

A tanszéket Bánki Donát alapította 1899-ben, a tanszék neve Hidraulikai és Hidrogépek Tanszék volt. Első professzora Bánki Donát volt, akinek nevét határturbinájának elméleti kidolgozása tette ismertté. A kiváló konstruktőr feltaláló (porlasztó, motorok) Bánki 1922-ben hunyt el, és csak 1930-ban került professzori rangú oktató a Tanszék élére Pattantyús-Ábrahám Géza személyében, aki a műszaki felsőoktatásnak Magyarországon egyik legnevesebb mérnökpedagógusa.

Munkássága iránti tiszteletből róla nevezték el a Pattantyús gépész- és villamosmérnökök kézikönyve sorozatot, melynek szerkesztőbizottságát haláláig ő vezette.[3]

Számos könyvvel gazdagította a magyar műszaki irodalmat, azonkívül kiterjesztette a tanszék tudományos kutatási profilját a pneumatikus anyagszállítás és a kétfázisú áramlások irányába. Pattantyús-Ábrahám Géza mérnökgenerációk nevelője, a „Pattantyús-iskola” megteremtője. Számos tankönyvet is írt, ezek közül kiemelkedik a Gépek üzemtana, ami tizennégy kiadást ért meg.

Tudományos munkáját a gyakorlattal való szoros kapcsolat jellemezte. A dugattyús szivattyúk légüstjének méretezésére kidolgozott eljárását az egész világon Pattantyús-módszerként ismerik. 1952-ben Kossuth-díjat kapott. Nagyon szerette a humort, ő volt az egyik fővédnöke az 1939-es Vicinális Dugóhúzó című vidám egyetemi kötetnek.[4]

Pattantyús-Ábrahám Gézáról, a Műegyetem legendás professzoráról számos anekdota kering:

Az utcán posztoló rendőr arra lesz figyelmes, hogy késő este, zárás után a Műegyetem kerítésén sorra másznak át hallgatóforma fiatalemberek. A rendőr kérdésére mindegyik így védekezik:
– A Patyi bácsinál vizsgáztam.
Amikor úgy éjfél felé egy idős úr is igyekszik kifelé a kerítésen át, a rendőr dühösen rászól:
– Remélem, nem azt akarja mondani, hogy maga is a Patyi bácsinál vizsgázott.
– Nem kérem, én vagyok a Patyi bácsi.

Emlékezete[szerkesztés]

 • Nevét viseli Győrben a Pattantyús-Ábrahám Géza Technikum (születési névén PÁGISZ), mely a Győri Szakképzési Centrum tagintézményeként működik.[5]

Főbb művei[szerkesztés]

 • Emelőgépek (Bp., 1927)
 • Áramkörök (Bp., 1942)
 • A gépek üzemtana (Bp., 1944)
 • Felvonók (Bp., 1945)
 • Gépészeti lengéstan (Bp., 1952)

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. http://www.nemzetipanteon.hu/temetoi.html, 2019. augusztus 2.
 2. http://www.hds.bme.hu
 3. PATTANTYÚS ÁBRAHÁM GÉZA. Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala. (Hozzáférés: 2016. március 11.)
 4. MSZH-Magyar Feltalálók.. [2010. március 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. szeptember 5.)
 5. Pattantyús-Ábrahám Géza Technikum weboldala. Győri SZC Pattantyús-Ábrahám Géza Technikum. (Hozzáférés: 2022. november 25.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]