Patrice Duvic

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Patrice Duvic
Született1946. január 11.[1][2][3][4]
Orsay[4]
Elhunyt2007. február 25. (61 évesen)[1][2][3][4]
Villeurbanne[4]
Állampolgárságafrancia
Foglalkozása

SablonWikidataSegítség

Patrice Duvic (Orsay, 1946. január 11.Villeurbanne, 2007. február 25.) francia tudományos-fantasztikus író, kritikus, szerkesztő.

Élete[szerkesztés]

Különösen Amerikában tett utazásairól ismert, ahol kedvenc regényíróival, köztük Philip K. Dick-kel készített interjúkat. E tevékenységét sokáig folytatta, számos angolszász és francia sci-fi szerzővel beszélgetett.

Filmekkel is foglalkozott, ő készítette el az 1987-ben bemutatott, német-francia koprodukcióban készült Terminus című sci-fi forgatókönyvét, valamint ő alapította meg a Selenium nevű kis videogyártó céget. Számos fantasztikus és fantasy antológiát szerkesztett, gyakorlatilag ő ismertette meg a francia közönséggel Anne Rice, Tim Powers, William Gibson, Peter Robinson és Susanna Clarke munkásságát. Közreműködött a Les Moutons Electriques kiadó megalapításában is.

Magyarul megjelent művei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Francia Nemzeti Könyvtár: BnF források (francia nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 10.)
  2. a b Internet Speculative Fiction Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. a b Vegetti Catalog of Fantastic Literature (olasz nyelven)
  4. a b c d Fichier des personnes décédées. (Hozzáférés: 2021. szeptember 14.)

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Patrice Duvic című francia Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.