Past Lives (Local Natives-dal)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Local Natives
Past Lives
kislemez a Sunlit Youth albumról
Megjelent2016. április 29.
Stílusindie rock
Nyelvangol
Hossz3:43
KiadóLoma Vista Recordings
Producer
Local Natives kislemez-kronológia
Ceilings
(2013)
Past Lives
(2016)
Villainy
(2016)
SablonWikidataSegítség
Local Natives
Past Lives
dal a Sunlit Youth albumról
Megjelent2016. április 29.
Stílusindie rock
Nyelvangol
Hossz3:43
KiadóLoma Vista Recordings
Producer
A(z) Sunlit Youth album dalai
Villainy
(1)
Breakers
(2)
Dark Days
(3)
Videóklip
Hivatalos videóklip
SablonWikidataSegítség

A Past Lives a Local Natives egy dala a Sunlit Youth albumukról, egyben tizenegyedik kislemezük, amelyet 2016. május 6-án adott ki a Loma Vista Recordings.[1]

Kiadás[szerkesztés]

A Villainy és Fountain of Youth dalokkal együtt a Past Lives volt az első, amely a Sunlit Youth lemezhez elkészült; ezek szövegét Taylor Rice énekes–gitáros írta, a zenét pedig a többi taggal közösen szerezték.

A hivatalos megjelenés előtt a szám feltűnt a Netflix Flaked sorozata első évadjának 2016. március 11-én megjelent „7th” című epizódjában.[2]

A dal SoundCloudon jelent meg, valamint az együttes honlapján is meghallgatható volt április 29-én, a San Franciscó-ban adott meglepetéskoncertjük[3] utáni napon; május 6-án a dalt letölthető formában is közzétették. Taylor Rice egy sajtóközleményben a következőket mondta: „A világ nem statikus; újra és újra változik. De mi ugyanazon sablonok szerint éljük életünket, ugyanúgy szeretünk, ugyanúgy harcolunk és ugyanazon dinamikák szerint játszunk újra és újra. Bogozzunk ki minden pillanatot és döntést, amik miatt bebetonozva érezhetjük magunkat, melyek miatt nem menekülhetünk. De a világunk nem javul meg; folyamatosan zajlik, mi pedig azzá alakítjuk, amivé akarjuk.”[4]

Számlista[szerkesztés]

  CímDalszöveg Hossz
1. Past LivesTaylor Rice 3:43

Fogadtatás[szerkesztés]

A dal általánosságban pozitív értékeléseket kapott. A Pitchfork Media kritikusa, Ian Cohen a következőket írta: „A Past Lives szövegében aggódik amiatt, hogy az emberek a jelent milliónyi szemszögből nézik, leragadnak a pillanatokban ahelyett, hogy átélnék azokat. Ez egy buzdítás arra, hogy dobjuk el a sablonokat és próbáljunk ki új dolgokat, így a „Past Lives” tökéletes cím az együttes visszatéréséhez – ha a 2013-as, Aaron Dessner közreműködésével felvett Hummingbirdnek állít emléket, a 2010-es időszak egy más világnak tűnik.”[5] Michelle Geslani, a Consequence of Sound szerzője szerint „a dalt gyönyörű, sűrűn megszólaló ütőhangszerek és buja harmóniák emelik ki, miközben a Local Natives a komfortzónájában marad, de egy kicsit mélyebbre ás. ’Mentsetek meg életem értelmétől’, kérik, mielőtt a gyönyörű gitár- és csillogó billentyűhangok 2:40 körül elhalkulnak.”[6]

Fellépések[szerkesztés]

Az együttes a The Late Late Show with James Corden 2016. augusztus 4-i adásában előadta a dalt; erről Lyndsey Havens, a Consequence of Sound szerzője a következőket mondta: „Az előadás hangok és képek robbanását kínálta, melyet az előadók mögötti 15 colos LCD kijelzőn villódzó képek egészítettek ki. ’Mentsetek meg életem értelmétől’, énekelte Taylor Rice a kórusban, de az indie rock zenészek által aláfestett pillanatban erre aligha volt szükség.”[7]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Past Lives (Local Natives song) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. Tom Breihan: Local Natives – “Past Lives” (angol nyelven). Stereogum, 2016. április 29. (Hozzáférés: 2018. április 7.)
  2. Flaked Soundtrack - S1E7: 7th (angol nyelven). Tunefind, 2016. március 11. (Hozzáférés: 2018. április 7.)
  3. Zoe Camp: Local Natives Return with New Song "Past Lives:" Listen (angol nyelven). Pitchfork Media, 2016. április 29. (Hozzáférés: 2018. április 7.)
  4. Weston Pagano: Local Natives Return to the Present With New Single "Past Lives" (angol nyelven). Transverso Media, 2016. április 19. (Hozzáférés: 2018. április 3.)
  5. Ian Cohen: "Past Lives" by Local Natives Review (angol nyelven). Pitchfork Media, 2016. május 10. (Hozzáférés: 2018. április 7.)
  6. Michelle Geslani: Local Natives premiere new song “Past Lives” — listen (angol nyelven). Consequence of Sound, 2016. április 29. (Hozzáférés: 2018. április 7.)
  7. Lyndsey Havens: Local Natives give pulsating performance of “Past Lives” on Corden — watch (angol nyelven). Consequence of Sound, 2016. augusztus 5. (Hozzáférés: 2018. április 7.)

További információk[szerkesztés]

(angolul)