Pacher Tibor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pacher Tibor
Született1960 (64 éves)
Kapuvár
Állampolgárságamagyar
Foglalkozásafizikus
IskoláiEötvös Loránd Tudományegyetem
SablonWikidataSegítség

Pacher Tibor (Kapuvár, 1960. december 6. –) magyar elméleti fizikus, a Puli Space Technologies alapítója, vezetője.[1]

Tanulmányai[szerkesztés]

Kapuváron született id. Dr. Pacher Tibor, gyermekorvos és Varga B. Rozália második gyermekeként. Az általános iskolát követően a mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium matematika tagozatára járt. Már középiskolai évei alatt kiemelkedő teljesítményt nyújtott matematika (1975/76 - Arany Dániel Matematikai Tanulóverseny 2. díj) és fizika (1977/78 - Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny 6. helyezés, 1978/79 - Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny 9. helyezés) tantárgyakban.

Az érettségit (1979) követően - a kötelező sorkatonai szolgálat teljesítése után - az Eötvös Loránd Tudományegyetem fizika szakán kezdte meg egyetemi tanulmányait. A fizikusi diplomát 1985-ben szerezte meg Lukács Béla témavezetésével kozmológia témában.

1985 és 1991 között a Heidelbergi Egyetemen folytatott elméleti fizikai-kozmológiai és kvantumkémiai tanulmányokat, és szerzett doktori fokozatot (PhD):

  • 1985–1987: Ruprecht-Karls Universität Heidelberg (Ruperto Carola), Elméleti Fizika Tanszék
  • 1987: Fermi National Accelerator Laboratory (Fermilab), Theoretical Astrophysics Groups - 4 hónap
  • 1987–1993: Ruprecht-Karls Universität Heidelberg (Ruperto Carola), Elméleti Kémia Tanszék
  • 1991: Ruprecht-Karls Universität Heidelberg (Ruperto Carola), Elméleti Kémia Tanszék; Dr. rer. Nat. summa cum Laude, kvantummechanikai témában

Szakmai tevékenysége[szerkesztés]

1993-tól integrált ügyviteli rendszerek szoftverfejlesztésével és a nemzetközi projektekben tanácsadással (kontrolling és beruházásmenedzsment-folyamatok és rendszerek felépítése és üzembehelyezése SAP szoftver keretében) foglalkozott.

1994-ben és 1995-ben a Max-Planck-Institut für Astronomie Heidelberg ISOPHOT projektjében vett részt. (ISO: Infrared Satellite Observatory – ESA infravörös űrtávcsöve, 1995-1998 között repült)

1999-töl szabadúszó tanácsadó [1]. Projekthelyszínek: Németország, Anglia, Svédország, Belgium, Hollandia, Magyarország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Bosznia, Makedónia, Lengyelország, Ukrajna, Oroszország, Grúzia, Kazahsztán, Szingapur, Dél-Afrikai Köztársaság.

2012 augusztusában MiniSpaceWorld terepasztalt valósított meg a mosonmagyaróvári FUTURA Interaktív Természettudományi Élményközpontban.

Puli Space Technologies[szerkesztés]

2010 júniusától a Google Lunar X Prize nemzetközi "űrverseny" magyar résztvevőjének, a Puli Space Technologies csapatának alapítója, csapatvezetője. A verseny és egyben a csapat célja, hogy a verseny végéig a Holdra juttassanak egy rovert (Puli), amely sikeres leszállást követően a Hold felszínén legalább 500 métert megtesz, miközben felvételeket készít és azokat eljuttatja a Földre.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A csapat - Puli Space Technologies. [2017. november 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. március 20.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]