Pápaszemes repülőkutya

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Pápaszemes repülőkutya
Nőstény a kölykével
Nőstény a kölykével
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülők (Theria)
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Rend: Denevérek (Chiroptera)
Alrend: Nagy denevérek (Megachiroptera)
Család: Repülőkutyafélék (Pteropodidae)
Nem: Pteropus
Faj: P. conspicillatus
Tudományos név
Pteropus conspicillatus
(Gould 1850)
Elterjedés
Az elterjedési területe
Az elterjedési területe
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Pápaszemes repülőkutya témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Pápaszemes repülőkutya témájú médiaállományokat és Pápaszemes repülőkutya témájú kategóriát.

A pápaszemes repülőkutya (Pteropus conspicillatus) az emlősök (Mammalia) osztályának denevérek (Chiroptera) rendjéhez, ezen belül a nagydenevérek (Megachiroptera) alrendjéhez és a repülőkutyafélék (Pteropodidae) családjához tartozó közepes méretű faj.

Elterjedése, élőhelye[szerkesztés]

A pápaszemes repülőkutya elsősorban Ausztrália északi részén honos, ahol Queensland államban a Hitchinbrook-sziget és a York-foki-félsziget közötti területen fordul elő.

Kisebb kolóniái Új-Guinea szigetén és néhány azt körülvevő kisebb szigeten (Woodlark sziget, Alcester sziget, Kiriwina és Halmahera) is megtalálható.

Trópusi esőerdőkben élő faj.

Alfajai[szerkesztés]

  • Pteropus conspicillatus conspicillatus
  • Pteropus conspicillatus chrysauchen

Megjelenése[szerkesztés]

Az állat hossza 22-24 centiméter, vitorlafesztávolsága 100 centiméter; testtömege 400-600 gramm. Teste egyöntetű fekete színű, szemei körül feltűnő szalmasárga rajzolattal, erről kapta a nevét.

Életmódja[szerkesztés]

A repülőkutya kolóniákban él, alkonyatkor és pirkadatkor a legaktívabb. A nappalt az erdei óriásfák lombozatában függeszkedve alvással tölti. Eléggé nyugtalan faj, még nappal is, amikor a legtöbb éjszaka aktív állat alszik, a pápaszemes repülőkutya hangadásaival hívja fel magára a figyelmet. Kolóniái többnyire elég nagyok, olykor több ezer állatból is állhatnak.

Amikor elindul éjszaka táplálékot szerezni, a fejjel lefelé lógó pihenőállásból erős szárnycsapásokkal először vízszintes rajthelyzetbe hozza magát, majd a hátulsó végtagjaival elengedi a kapaszkodásra szolgáló ágat.

Tápláléka nektárból és vadon termő gyümölcsfélékből áll, de olykor haszonnövények gyümölcsét is fogyasztja, mindenekelőtt a mangó, és a füge a kedvence.

Este nagy csapatokban hagyják el alvóhelyüket, hogy táplálkozni induljanak. Akár 50 kilométeres távolságba is elrepülnek táplálék után kutatva.

A fajnak fontos szerepe van több esőerdei fafaj beporzásában és magjainak terjesztésében.

Szaporodása[szerkesztés]

Az ivarérettséget 1-2 éves korban éri el. A párzási időszak március és május közé esik, a kölykök október és december eleje között jönnek a világra.

A párzási időszakban a hímek a kolónián belül egy nagyjából egyméteres átmérőjű revírt alakítanak ki, és itt párzanak a nőstényekkel.

Egy hónapos korukig a nőstény bundájába kapaszkodó kicsinyét mindenhová magával cipeli, ezután viszont a kölyök növekvő súlya miatt anyja a kolóniában hagyja éjszakánként, míg ő táplálék után jár.

A kölykök két hónapos korában kerül sor életük első repülési kísérletére, de a kolóniát csak három hónapos korukban hagyják el először, hogy önállóan keressenek táplálékot maguknak.

Természetvédelmi helyzete[szerkesztés]

  • Mivel olykor a gyümölcsültetvényeken is megjelenik és ott kárt okoz, kártevőként néhol intenzíven irtják.
  • Az élőhelyét jelentő erdőségeket is irtják többfelé.
  • Az ausztrál őslakók táplálék céljából ma is vadásszák.
  • Összállománya nagyjából 100.000 egyedből állhat, amely lassan csökkenő tendenciát mutat.
  • Mindezek ellenére ma még elég gyakori faj, így a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján a „nem fenyegetett” kategóriába van besorolva.

Rokon fajok[szerkesztés]

A pápaszemes repülőkutya elégé elkülönül a Pteropus nemen belül. A Pteropus conspicillatus fajcsoportba rajta kívül csak a cerami repülőkutya (Pteropus ocularis) tartozik.

Források[szerkesztés]