Pápaszemes repülőkutya

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pápaszemes repülőkutya
Nőstény a kölykével
Nőstény a kölykével
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülők (Theria)
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Rend: Denevérek (Chiroptera)
Alrend: Nagy denevérek (Megachiroptera)
Család: Repülőkutyafélék (Pteropodidae)
Nem: Pteropus
Faj: P. conspicillatus
Tudományos név
Pteropus conspicillatus
(Gould 1850)
Elterjedés
Az elterjedési területe
Az elterjedési területe
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Pápaszemes repülőkutya témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Pápaszemes repülőkutya témájú médiaállományokat és Pápaszemes repülőkutya témájú kategóriát.

A pápaszemes repülőkutya (Pteropus conspicillatus) az emlősök (Mammalia) osztályának denevérek (Chiroptera) rendjéhez, ezen belül a nagydenevérek (Megachiroptera) alrendjéhez és a repülőkutyafélék (Pteropodidae) családjához tartozó közepes méretű faj.

Elterjedése, élőhelye[szerkesztés]

A pápaszemes repülőkutya elsősorban Ausztrália északi részén honos, ahol Queensland államban a Hitchinbrook-sziget és a York-foki-félsziget közötti területen fordul elő.

Kisebb kolóniái Új-Guinea szigetén és néhány azt körülvevő kisebb szigeten (Woodlark sziget, Alcester sziget, Kiriwina és Halmahera) is megtalálható.

Trópusi esőerdőkben élő faj.

Alfajai[szerkesztés]

  • Pteropus conspicillatus conspicillatus
  • Pteropus conspicillatus chrysauchen

Megjelenése[szerkesztés]

Az állat hossza 22-24 centiméter, vitorlafesztávolsága 100 centiméter; testtömege 400-600 gramm. Teste egyöntetű fekete színű, szemei körül feltűnő szalmasárga rajzolattal, erről kapta a nevét.

Életmódja[szerkesztés]

A repülőkutya kolóniákban él, alkonyatkor és pirkadatkor a legaktívabb. A nappalt az erdei óriásfák lombozatában függeszkedve alvással tölti. Eléggé nyugtalan faj, még nappal is, amikor a legtöbb éjszaka aktív állat alszik, a pápaszemes repülőkutya hangadásaival hívja fel magára a figyelmet. Kolóniái többnyire elég nagyok, olykor több ezer állatból is állhatnak.

Amikor elindul éjszaka táplálékot szerezni, a fejjel lefelé lógó pihenőállásból erős szárnycsapásokkal először vízszintes rajthelyzetbe hozza magát, majd a hátulsó végtagjaival elengedi a kapaszkodásra szolgáló ágat.

Tápláléka nektárból és vadon termő gyümölcsfélékből áll, de olykor haszonnövények gyümölcsét is fogyasztja, mindenekelőtt a mangó, és a füge a kedvence.

Este nagy csapatokban hagyják el alvóhelyüket, hogy táplálkozni induljanak. Akár 50 kilométeres távolságba is elrepülnek táplálék után kutatva.

A fajnak fontos szerepe van több esőerdei fafaj beporzásában és magjainak terjesztésében.

Szaporodása[szerkesztés]

Az ivarérettséget 1-2 éves korban éri el. A párzási időszak március és május közé esik, a kölykök október és december eleje között jönnek a világra.

A párzási időszakban a hímek a kolónián belül egy nagyjából egyméteres átmérőjű revírt alakítanak ki, és itt párzanak a nőstényekkel.

Egy hónapos korukig a nőstény bundájába kapaszkodó kicsinyét mindenhová magával cipeli, ezután viszont a kölyök növekvő súlya miatt anyja a kolóniában hagyja éjszakánként, míg ő táplálék után jár.

A kölykök két hónapos korában kerül sor életük első repülési kísérletére, de a kolóniát csak három hónapos korukban hagyják el először, hogy önállóan keressenek táplálékot maguknak.

Természetvédelmi helyzete[szerkesztés]

  • Mivel olykor a gyümölcsültetvényeken is megjelenik és ott kárt okoz, kártevőként néhol intenzíven irtják.
  • Az élőhelyét jelentő erdőségeket is irtják többfelé.
  • Az ausztrál őslakók táplálék céljából ma is vadásszák.
  • Összállománya nagyjából 100.000 egyedből állhat, amely lassan csökkenő tendenciát mutat.
  • Mindezek ellenére ma még elég gyakori faj, így a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján a „nem fenyegetett” kategóriába van besorolva.

Rokon fajok[szerkesztés]

A pápaszemes repülőkutya eléggé elkülönül a Pteropus nemen belül. A Pteropus conspicillatus fajcsoportba rajta kívül csak a cerami repülőkutya (Pteropus ocularis) tartozik.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Brillenflughund című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]