Owston-pálmasodró

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Owston-pálmasodró
Természetvédelmi státusz
Veszélyeztetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Rend: Ragadozók (Carnivora)
Alrend: Macskaalkatúak (Feliformia)
Család: Cibetmacskafélék (Viverridae)
Alcsalád: Sávos pálmasodróformák (Hemigalinae)
Nem: Chrotogale
Tudományos név
Chrotogale owstoni
(Thomas, 1912)
Elterjedés
Owston's Palm Civet area.png
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Owston-pálmasodró témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Owston-pálmasodró témájú kategóriát.

Az Owston-pálmasodró (Chrotogale owstoni) a cibetmacskafélék családjába tartozó, Délkelet-Ázsiában honos kisragadozó. A Chrotogale nem egyetlen faja. Nevét Alan Owston üzletemberről és magángyűjtőről kapta.

Megjelenése[szerkesztés]

Az Owston-pálmasodró közepes méretű cibetmacska, testhossza 56–72 cm, farka 35–47 cm hosszú. Testsúlya 2-3,5 kg között változik, átlagosan 3,2 kg körüli. Teste karcsú és hosszú, feje kicsi, orra megnyúlt és kihegyesedő. Bundája sárgásbarna vagy -szürke. Testén jól kirajzolódó fekete vagy sötétbarna foltok és sávok láthatóak: a fején, nyakán és vállain hosszirányú, a hátán és farkán keresztirányú csíkok; oldalán és végtagjain pedig kisebb foltok, pettyek. A többi pálmasodrótól megkülönbözteti hátának négy keresztsávja és hogy farkának utolsó kétharmada teljesen fekete. Hasa halvány krémfehér, amelyen a hímeknél a mellkason és a hason, a nőstényeknél az ágyékon narancssárga hosszanti csík látható

A hozzá hasonlító sávos pálmasodrótól (Hemigalus derbyanus) abban különbözik, hogy nyakán a szőr nem ellenirányban (fej felé) nő és lábain, vállain apró sötét foltok találhatóak.

Előfordulása[szerkesztés]

Indokína keleti részén honos Észak- és Közép-Vietnámban, Észak-Laoszban és Kína Jünnan és Kuanhszi tartományainak déli részén.

A sűrű növényzetű, erdős vagy bozótos élőhelyet kedveli, lehetőleg vízközelben. Idejének nagy részében a földön keresgél élelem után, de jól mászik fára és néha a lombok között rejtőzve alszik. A helybeliek állítása szerint bemerészkedik a falvakba is, ahol a szemétdombokon keresgél.

Életmódja[szerkesztés]

Az Owston-pálmasodró éjjeli állat és magányos életmódot folytat. Vackát kidőlt fatörzsek alá vájja, faodúkba, sziklarésekbe költözik vagy a sűrű bokrok-lombok között alszik. Territóriumának határait nemi szerve melletti mirigyeinek szagos váladékával és vizeletével jelöli meg. A kellemetlen szagú váladékkal a rá támadó ragadozókat is lespricceli. Feltűnően csíkozott bundája is talán erre figyelmezteti a támadót.

A fogságban tartott hím és nőstény pálmasodrók békésen tűrik egymás jelenlétét, még az új állatokkal szemben sem mutatnak agressziót.

Elsősorban gilisztákkal táplálkozik, de megeszi a békákat, kisebb halakat, rovarokat, sőt még a gyümölcsöket is. Éjszaka (alkonyattól kora reggelig) jár táplálék után. Zsákmányát főleg a földön, esetleg a fákon szedi össze. Hosszú orrával kitúrja a rovarokat, férgeket az avarból és a laza talajból vagy mellső lábaival ássa ki a gilisztákat a földből. Fogságban marha- vagy csirkehússal és banánnal táplálják.

A fogságban tartott állatok alapján párzási időszaka januártól márciusig tart (esetenként novemberig is tarthat). A nőstények évente egyszer vagy kétszer vemhesek, amikor 60 nap (más források szerint 75-87 nap) után egy-három kölyköt hoznak a világra. Az újszülöttek 75-88 grammosak.

Természetvédelmi helyzete[szerkesztés]

Az Owston-pálmasodró létszáma a 90-es évektől kezdve csökkenésbe kezdett és a folyamat egyelőre nem állt meg. Becslések szerint az utóbbi 15 évben számuk a felére csökkent. A helybeliek hurokkal vadásznak a cibetmacskákra, amelyek húsát megeszik, testrészeit (csontját, bűzmirigyét és péniszét) pedig a hagyományos kínai orvoslás használja fel. A jellemzően földön keresgélő Owston-pálmasodró gyakran beesik a hurokcsapdákba. A Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján veszélyeztetett státusszal szerepel. Jünnan tartományban védett, Vietnámban vadászata szabályozott.

Forrás[szerkesztés]