Osztálysorsjáték Palota

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Osztálysorsjáték Palota
TelepülésBudapest V. kerülete
CímBudapest, V. kerület, Eskü (ma Március 15) tér 6.
Építési adatok
Építés éve1898–1899
Lebontás éve1945 után
Lebontás okasúlyosan megsérült a második világháborúban
Építési stíluseklektika
TervezőKőrössy Albert Kálmán és Sebestyén Artúr
Hasznosítása
Felhasználási területépület
SablonWikidataSegítség

A Magyar Királyi Szabadalmaztatott Osztálysorsjáték Palotája egy eklektikus stílusú négyemeletes épület volt Budapesten, az egykori Eskü (ma Március 15) tér déli oldalán, a déli Klotild palota és a Duna-part közötti épülettömbben, melynek ma már egyetlen tagja sincs meg. Helyét jelenleg részben az Erzsébet híd pesti hídfőjének lehajtója foglalja el, részben park.

Története[szerkesztés]

Egy 1897-ben hozott törvénnyel az addigi számsorsjáték (lottó) helyett a más szabályok szerint működő osztálysorsjátékot (osztálylottó) vezették be,[1] melynek szervezési jogát az állam az erre a célra alakult részvénytársaságnak – haszonbér ellenében – bérbe adta. Az új sorsjáték jövedelméből építtette fel a társaság palotáját 1898-1899-ben az Eskü tér 6. szám alatt.[2] Ugyanezen tömb Váci utca (vagyis a déli Klotild palota) felé néző részét két épület alkotta: északon (az egykori Eskü, ma Szabadsajtó út felőli sarkon) helyezkedett el a Tiller-ház, a déli oldalon a Mercurbank bérpalotája.

Az épületet Kőrössy Albert Kálmán és Sebestyén Artúr tervezte eklektikus stílusban. Belső udvarát üvegtetővel fedték. Az épületet nem kizárólag a sorsjátékot szervező részvénytársaság irodái foglalták el: a belső udvarban előbb Medgyaszay Vilma színháza, majd a húszas évektől mozi működött; felsőbb emeletein valószínűleg bérlakások is voltak.

A második világháborúban a tömb valamennyi épülete súlyosan megsérült, az Osztálysorsjáték Palota kiégett. Az Erzsébet híd újjáépítésekor a tömb valamennyi épületét elbontották.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 1897. évi 7. törvénycikk a lottójövedékről szóló 1868. évi XV. törvénycikk módositása iránt  (Magyar nyelven) (Hozzáférés ideje: 2020. május 18.)
  2. Hídalattnyi föld – N. Kósa Judit, Népszabadság Online. 2013. március 24.
  3. A Belváros Új Főutcája: a Ferenciek tere és a Március 15. tér – Koszorú Lajos, epiteszforum.hu. 2013. április 17.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]