Oskar Kallis

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Oskar Kallis
1915-ben
1915-ben

Született1892. november 23.
Tallinn
Meghalt1918. január 1. (25 évesen)
Jalta
A Wikimédia Commons tartalmaz Oskar Kallis témájú médiaállományokat.
Önarckép, 1915
Kalevipoeg 1914-es pasztellképén

Oskar Kallis (Tallinn, 1892. november 23.Jalta, 1918. január 1.) észt festő, az észt nemzeti romantika egyik legismertebb képviselője.

Élete[szerkesztés]

Az Orosz Birodalomhoz tartozó Revalban (Tallinnban) született 1892-ben. Ötéves volt, amikor vasúti kalauzként dolgozó apja, Tõnis Kallis 1898-ban meghalt. Miután 1910-ben elvégezte a négyosztályos tallinni városi iskolát, Erns Boustedt mérnöknél dolgozott műszaki rajzolóként. 1914-ben a Nagy Péter tengeri erőd építéséhez vették fel műszaki rajzolónak.

A városi iskolában töltött tanulóévei alatt kezdett el művészeti tanulmányokat is folytatni. 1903-ban csatlakozott Ants Laikmaa műteremiskolájához, ahol rajzot tanult. Kallis Laikmaa egyik kedvenc tanítványa volt. Amikor Laikmaa 1907-től külföldön tartózkodott, Kallis önállóan kísérletezett a rajzzal és festészettel. Akvarellel és olajfestékkel próbálkozott. 1912-1913-ban az Észt Művészeti Társaság (Eesti Kuntsiselts) rajztanfolyamait látogatta. Miután Laikmaa 1913-ban visszatért Észtországba, Kallis nála folytatta művészeti tanulmányait. Ebben az időszakban bontakozott ki művészete és vált ismert festővé.

Kallis tuberkulózisban szenvedett, 1917-re egészségi állapota romlott, de még abban az évben részt vett a Vikerla művészeti egyesület megalapításában. Laikmaa adománygyűjtést szervezett, hogy tanítványát délre küldhesse gyógyulni. 1917 végén egy támogató segítségével sikerült Jaltába mennie. Röviddel érkezését követően, 1918. január 1-jén azonban Jaltában elhunyt, sírja az ottani temetőben található.

Művészete[szerkesztés]

Azon első észt művészek közé tartozott, akik Észtországban tanulták a képzőművészetet. Járt azonban finn és orosz (szentpétervári és moszkvai) múzeumokban is, ahol az ottani műalkotásokkal is megismerkedhetett. A külföldi festők közül elsősorban a finn Akseli Gallen-Kallela volt rá hatással.

Elsősorban tájképeket és portrékat festett. Utóbbiak között három önarcképet készített.

Munkásságában jelentős helyet foglalnak el az észt nemzeti eposz, a Kalevipoeg témakörében készített alkotásai. 1912-ben készítette első ilyen munkáit, amelyeket az Észt Művészeti Társaság kiállításán mutatott be először. Később többször és többféleképpen is feldolgozta a Kalvipoeget. Közel negyven képet készített ebben a témakörben többféle technikával, volt közöttük pasztell, rajz és olajfestmény is.

Kallis karikatúrákat is készített, amelyek a Tapper és a Meie mats lapokban jelentek meg.

A festmények és grafikák mellett iparművészettel is foglalkozott. Tervezett bútorokat, textilmintákat, használati tárgyakat (szőnyegek, kanapé párnák, kézitáskák és függönyök) is.

Emlékezete[szerkesztés]

Műveinek jelentős része az Észt Művészeti Múzeum (EKM) gyűjteményében található.

Róla mintázta Andrus Kivirähk a Szépséges kék állat (eredeti címe: Sinine sarvedega loom) című regényének főhősét.[1][2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Az eredeti mű 2019-ben, magyar fordítása 2021-ben jelent meg.
  2. Andrus Kivirähki eesti Pygmalion (észt nyelven). Tänane leht, 2019. szeptember 19. (Hozzáférés: 2021. május 15.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]