Olinguito

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Olinguito (kis nyestmedve)
Olinguito ZooKeys 324, solo.jpg
Természetvédelmi státusz
Mérsékelten fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Animalia
Törzs: Chordata
Osztály: Mammalia
Rend: Carnivora
Család: Procyonidae
Nemzetség: Bassaricyon
Faj: B. neblina
Tudományos név
''Bassaricyon neblina''
Helgen, 2013
Elterjedés
ZooKeys-distribution of B. neblina.jpg
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Olinguito (kis nyestmedve) témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Olinguito (kis nyestmedve) témájú kategóriát.

Az olinguito vagy kis nyestmedve (Bassaricyon neblina) a mosómedvefélék családjába (Procyonidae) tartozó emlős, amely az Andok hegyi erdeiben él Kolumbia nyugati részében és Ecuadorban.

A kis nyestmedvét 2013-ban írták le, így ez az első, a tudomány számára új ragadozó emlősfaj a nyugati féltekén az elmúlt 35 évben. [1] [2] Az olinguito a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján a mérsékelten fenyegetett fajok között szerepel. [3] Nemének legkisebb faja, ugyanakkor a négy faj közül a kis nyestmedve él a legmagasabb tengerszint feletti magasságú erdőkben. [4]

A magyar név forrással nincs megerősítve.


Taxonómia és rokon fajok[szerkesztés]

A ragadozók rendjébe (Carnivora) sorolt, kizárólag Amerikában őshonos mosómedvefélék családjába (Procyonidae) tartozó 6 nem egyike a Bassaricyon. Ebbe a családba tartoznak a névadó fajokon kívül a koatik vagy ormányosmedvék, a farksodró vagy kinkaju és a macskanyércek.

A nyestmedvék vagy olingók (Bassaricyon) közé az alábbi fajok tartoznak:

Leírása[szerkesztés]

Különbözik az olingo néven ismert nem (génusz) más fajaitól és az olingókhoz hasonló külsejű, de nem közeli rokon farksodrótól (kinkaju). Átlagos testtömege 900 gramm, és ezzel a legkisebb mosómedveféle. A vörösesbarna bundájú, hosszú farkú 60 centis állat, alkalmanként csupán egyetlen utódot hoz világra. Mindenevő, főként gyümölcsöket eszik (például fügét), de rovarokat és nektárt is fogyaszt. A feltételezések alapján a kis nyestmedve éjszakai életmódot folytató magányos állat. Az olinguito 1500 - 2700 m tengerszint feletti magasságú köderdőkben él; ez a faj hatol legmagasabbra nemének tagjai közül. [4]

Források[szerkesztés]

  1. "Clean Room Microbes: Alien Invaders? Top 10 New Species of 2014". State University of New York College of Environmental Science and Forestry. (Hozzáférés: 2019. okt. 26.)
  2. http://www.sci-news.com/biology/science-top10-new-species-01938.html
  3. https://www.iucnredlist.org/species/48637280/48637420
  4. https://edition.cnn.com/2013/08/15/world/americas/new-mammal-smithsonian/ (Hozzáférés: 2019. okt. 26.)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Top 10 Species | Top 10 New Species. web.archive.org, 2014. május 24. (Hozzáférés: 2019. október 26.)
  2. Top 10 New Species of 2013 Announced | Biology | Sci-News.com (amerikai angol nyelven). Breaking Science News | Sci-News.com. (Hozzáférés: 2019. október 26.)
  3. The IUCN Red List of Threatened Species. IUCN Red List of Threatened Species. (Hozzáférés: 2019. október 26.)
  4. a b CNN, By Elizabeth Landau: Olinguito the newest rare mammal species discovery. CNN. (Hozzáférés: 2019. október 26.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Olinguito című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.