Olenyok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Olenyok
Az Olenyok deltája az űrből
Az Olenyok deltája az űrből
Közigazgatás
Országok  Oroszország
Földrajzi adatok
Hossz2292 km
Vízhozamtorkolatnál 1210 m³/s
Vízgyűjtő terület219 000 km²
Forrás Közép-szibériai-fennsík
Torkolat Laptyev-tenger
é. sz. 67° 35′ 17″, k. h. 105° 09′ 16″Koordináták: é. sz. 67° 35′ 17″, k. h. 105° 09′ 16″
Elhelyezkedése
Az Olenyok vízgyűjtő területe
Az Olenyok vízgyűjtő területe
A Wikimédia Commons tartalmaz Olenyok témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az Olenyok (cirill betűkkel Оленёк) folyó Oroszországban, Észak-Szibériában, Jakutföld északnyugati részén, teljes hosszában az északi sarkkörön túl.

Földrajz[szerkesztés]

Hossza 2292 km, vízgyűjtő területe 219 000 km², évi közepes vízhozama a torkolatnál: 1210 m³/s.

A Közép-szibériai-fennsík részét képező Viljuj-felföld északi peremén ered. Jakutföldön, a Bukocsan-hátság déli peremén folyik kezdetben kelet felé, majd keskeny völgyben észak felé. Középső szakaszán, az Arga-Szala folyó torkolatától széles völgyben, különösen sok kanyart képezve folytatja útját. Alsó, kb. 900 km-es szakaszán az Olenyok-síkságon továbbra is északra tart, átszeli a Kisztik-fennsík dombos vidékét; a Csekanov-hátság mellett északnyugati irányban folyik tovább és az Észak-szibériai-alföldön át éri el a Laptyev-tengert, itt 475 km² területű, 20 km hosszú deltatorkolatot képezve ömlik az Olenyok-öbölbe.

Magasvize júniustól szeptemberig tart, de már szeptember végén elkezdődik a jégképződés, és a folyó október elejétől május végéig, június első feléig befagy, felső szakaszán gyakran teljesen átfagy. Tél végére a folyó vízhozama a torkolatnál minimálisra csökken. A 130 km széles Olenyok-öblöt, melybe keletről a Léna-delta egyik nagy ága is torkollik, a tél legnagyobb részében mozdulatlan jég borítja.

Magasvíz idején az Olenyok a torkolattól közel 1000 km-en át hajózható. Partján csak kisebb települések találhatók, mint Olenyok, Szuhana, Tajmilir és a torkolatnál fekvő Uszty-Olenyok.

Mellékfolyók[szerkesztés]

Jelentősebb mellékfolyói Jakutföldön:

Lásd még[szerkesztés]

Források[szerkesztés]