Nyugati dióburok-fúrólégy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nyugati dióburok-fúrólégy
Természetvédelmi státusz
Nem szerepel a Vörös listán
Magyarországon nem védett
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Alosztály: Szárnyas rovarok (Pterygota)
Rend: Kétszárnyúak (Diptera)
Család: Fúrólégyfélék (Tephritidae)
Nem: Rhagoletis
Faj: R. completa
Tudományos név
Rhagoletis completa
(Cresson, 1929)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Nyugati dióburok-fúrólégy témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Nyugati dióburok-fúrólégy témájú kategóriát.

A nyugati dióburok-fúrólégy, vagy dió buroklégy (Rhagoletis completa) a rovarok (Insecta) osztályának kétszárnyúak (Diptera) rendjébe és a fúrólégyfélék (Tephritidae) családba tartozó karantén károsító. Világszerte a dió termesztését, annak növényvédelmét alapjaiban meghatározó kártevő.

Előfordulása[szerkesztés]

Az USA és Mexikó területéről származik, a 80'-as évek elején jelent meg először Európában, Svájcban. Előfordulása Szlovénia (1997), Észak-Olaszország (1998), Németország (1993), Horvátország (2003), Franciaország (2007) és Ausztria (2009) területéről igazolt. Első magyarországi példányai 2011-ben kerültek elő. Európa éghajlati adottságai és tápnövényének széles körű előfordulása elősegíti a gyors terjedését és felszaporodását.

Megjelenése[szerkesztés]

A kifejlett egyedek szárnyfesztávolsága 8–10 mm, barna alapszínű, feje sárga, tora sötét, egy sárga félkör alakú folttal a pajzsocskán. A légy lárvái piszkosfehérek, kifejletten 6 mm hosszúságúak. A talajban báb alakban telel át. Az imágó július elejétől szeptember közepéig rajzik, amely időszak alatt folyamatos a tojásrakás. Az első stádiumú lárvák augusztus elején jelennek meg.

Életmódja, kártétele[szerkesztés]

Nyüvei a dió zöld burkában rágnak. Korai fertőzések esetén csökkenthetik a dió méretét, illetve a dióbél ráncosodását is kiválthatják. A dió korai hullását idézheti elő. Még kisebb fertőzési értékek mellett is jelentősen rontja a héjas dió minőségi mutatóit.

Védekezés[szerkesztés]

„* A fertőzött és hullott diók eltávolításával csökkenthetjük a terjedést.

  • Feromoncsapdával figyelhető a rajzás és csökkenthető a hím egyedek száma, így a tojásrakás mértéke is.
  • A kémiai védekezés időpontja ennél a kártevőnél is a rajzásmegfigyelésen alapszik, amelyben a feromoncsapda nyújt segítséget.
  • A hímek első megjelenésekor érdemes a kezelést megkezdeni.”

– Növényvédelem 48. évfolyam 2012. szeptember, 9. szám 419-424.

A javasolt készítmények[szerkesztés]

Nyugati dióburok fúró légy ellen engedélyezett szabad-forgalmú szer a deltametrin tartalmú (Decis), zeta-cipermetrin, (Karate Zeon 5 CS), az acetampirid tartalmú (Mospilan 20 SG), és nem szabad-forgalmú szer a tiakloprid (Calypso 480 SC).

A védekezés hatékonységa érdekében kéthetente célszerű permetezni egészen szeptember közepéig. A készítmények alkalmazása ugyan jelentősen gyérítheti az egyedszámot, de a rajzás egyenetlensége miatt nem biztosít teljes védelmet. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a diófák mérete miatt speciális permetezőgép is szükségessé válhat.


Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]