Novi Beograd

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Koordináták: é. sz. 44° 48′, k. h. 20° 25′

Újbelgrád helyzete a belgrádi kerületek közt

Újbelgrád (szerbül Нови Београд / Novi Beograd) a Belgrádot alkotó 17 városrész egyike, melynek területe 4074 hektár. A 2002-es népszámlálás alapján 213 773 lakosa volt (1991-ben 224 424-et számoltak).

A „Novi Beograd” név először Petar Kokotović kávézójának nevében tűnik fel, melyet 1924-ben nyitottak a Tošin bunar utcában. Valamivel később, 1939-ben, Zimonyban kiadták a „Novi Beograd” című hetilap első számát. Az újbelgrádi városrész kiépítését a kommunisták kezdték 1948-ban. Fiatalokból álló munkabrigádokat vezényeltek az építkezésre. A községet 1953-ben alapították meg. Ma Szerbia (és a politikailag értett Balkán-félsziget) legnagyobb lakótelepe.

Fekvése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Újbelgrád a Száva folyó bal partján fekszik a Szerémség legkeletibb régiójában. Közigazgatásilag, de nem a lakosság szerint, a legészakkeletibb szakaszó a Duna jobb partján kezdődik, közvetlenül a Szávával való összefolyása előtt. Nagyrészt nyugatra fekszik az „Ó”-Belgrádtól, mellyel öt híd köti össze (Gazela híd, Branko hídja, Öreg Száva-híd, régi és új vasúti híd) és egy nagy vitát kavart hatodik építésének 2007-ben kellett kezdődnie. Az E75-ös út keresztülmegy a település közepén.

Képek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Opština Novi Beograd című szerb Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a szócikk részben vagy egészben a Novi Beograd című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Novi Beograd témájú médiaállományokat.