Nick Dunning

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nick Dunning
SzületettNicholas Dunning
1959 (65 éves)[1][2]
Wexford
Állampolgárságaír
Nemzetiségeír
HázastársaLise-Anne McLaughlin (1992 –)
Foglalkozása
  • színházi színész
  • filmszínész
  • televíziós színész
Iskolái
Színészi pályafutása
Aktív évek1977 óta
Híres szerepeiTudorok
Nagy Sándor, a hódító
Tevékenységszínész

SablonWikidataSegítség
Nick Dunning
Nem található szabad kép.(?)
Thomas Boleyn szerepében a „Tudorok” tévésorozatban

Nicholas „Nick” Dunning, (Wexford, Wexford megye, Írország[3] vagy London, Egyesült Királyság[4][5] 1956/1957 vagy 1959[3][5]) brit (ír) színpadi és filmszínész, forgatókönyvíró. Ismert szerepe Thomas Boleyn alakítása a Tudorok tévésorozatban.

Élete[szerkesztés]

Származása, tanulmányai[szerkesztés]

Egy észak-londoni magániskolába (Coppets Wood Primary School) járt, majd 1968-ban a Woodhouse Grammar School-ban tanult North Finchley-ben (Nagy-London egyik kerületében). 1970 körül Southgate-be költöztek, ekkor az ottani Minchenden School-ba íratták át.[6]

1977-ben végzett a londoni Royal Academy of Dramatic Art (RADA) színiakadémián, kiváló („Dip Hons”) eredménnyel.[7] Végzéskor elnyerte a legígéretesebb ifjú színésznek járó Ronson-díjat.

Színészi pályája[szerkesztés]

A londoni West End Theatre és a dublini Gate Theatre színpadain kezdte színészi pályáját. Kétszer is elnyerte az The Irish Times által 1997-ben alapított színházi díjat (Irish Times Theatre Awards). Közben dolgozott a londoni Royal Shakespeare Company, a Royal National Theatre és a Royal Court Theatre társulatában is.

1982-ben kapta első kisebb filmszerepeit, a Strangers c. televíziós sorozatban és a Remembrance c. filmdrámában. (A stáblistán elírták a nevét, „Durring”-nak). Később több kalandfilmben szerepelt. 2004-ben Attaloszt alakította Oliver Stone Nagy Sándor, a hódító c. történelmi filmsorozatában. Legismertebb szerepeinek egyike Thomas Boleyn alakítása a BBC és az ír TV3 által sugárzott Tudorok c. történelmi sorozatban (2007). Ezért az alakításáért elnyerte a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Ír Film- és Televíziós Díjat (IFTA).[8] Szerepelt több népszerű brit televíziós show-műsorban, majd a Kisvárosi gyilkosságok bűnügyi sorozat A halál árnyékában c. epizódjában, és a Coronation Street-ben. Jelenleg (2020) a dublini Gate Theatre színpadán, a Veszedelmes viszonyokban szerepel.

Foglalkozott forgatókönyvírással is, két könyvet írt a forgatókönyvírás mesterségéről. Az általa alapított www.screenwritingonthenet.com online forgatókönyvíró fórum fejlesztését vezette. (A website később megszánt). A BBC-2 számára megírta Terry Johnson rendező The Lorelei c. filmjének forgatókönyvét. Hírek szerint jelenleg (2020) színdarabot ír a Gate Theatre számára és leszerződött egy forgatókönyvre egy független televízióval és annak rendezőjével. Egyik fontos szereplője a 2020-ban futó Miss Scarlet and the Duke című bűnügyi televíziós filmsorozatnak Kate Phillips és Stuart Martin mellett.

Magánélete[szerkesztés]

1992-ben vette feleségül Lise-Anne McLaughlint, két leányuk született, Kitty és Phoebe. Családjával Dublin elővárosában, Dalkey-ban él.[6]

Főbb filmszerepei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2015. augusztus 14.)
  2. NUKAT
  3. a b Coronation Street actors. Nick Dunning. coronationstreet.fandom.com
  4. *Nick Dunning a Rotten Tomatoes weboldalán
  5. a b Nick Dunning Biography. imdb.com
  6. a b Andrea Smith (2008. augusztus 24.). „Nick had a Lucky break”. Independent Woman - Celebrity News & Gossip, Kiadó: Independent.ie. (Hozzáférés: 2021. május 28.)  
  7. Rada Students. Nick Dunning, grad. 1977. rada.ac.uk. (Hozzáférés: 2021. május 28.)
  8. Tudors and Kings are IFTAs royalty”, RTÉ.ie / RTÉ Commercial Enterprises, 2008. február 18. (Hozzáférés: 2021. május 28.) 

További információ[szerkesztés]