Nesophontes paramicrus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nesophontes paramicrus
Természetvédelmi státusz
Kihalt
Kihalás ideje: 1500-as évek
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Rend: Eulipotyphla
Család: Karibicickány-félék (Nesophontidae)
Nem: Nesophontes
Anthony, 1916
Faj: N. paramicrus
Tudományos név
Nesophontes paramicrus
Miller, 1929
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Nesophontes paramicrus témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Nesophontes paramicrus témájú kategóriát.

A Nesophontes paramicrus az emlősök (Mammalia) osztályának Eulipotyphla rendjébe, ezen belül a kihalt karibicickány-félék (Nesophontidae) családjába tartozó faj.[1][2]

Előfordulása[szerkesztés]

Ez az állat kizárólag a Hispaniola nevű szigeten élt. Csak fosszilis formában ismert, főként bagolyköpetekben talált csontokból. Korábban maradványait, csak Haitin találták meg, aztán egy kiváló minőségű példány a Dominikai Köztársaságbeli Hato Mayor Province-ból is előkerült. Ezt a maradványt a Los Haitises Nemzeti Parkban levő Cueva de Bosque Humido nevű barlangban találták meg.

2016-ban, DNS-en alapuló törzsfejlődéses vizsgálatot végeztek ezen a 750 éves példányon. Ebből a kutatásból megtudtuk, hogy a karibicickány-félék legközelebbi rokonai patkányvakondfélék (Solenodontidae), és a két család több, mit 40 millió évvel ezelőtt vált szét.[3]

Életmódja[szerkesztés]

A Nesophontes paramicrus valószínűleg éjszaka, az avarban mozgott és rovarokkal, valamint egyéb gerinctelenekkel táplálkozott.

Kihalása[szerkesztés]

Kihalása az európai telepesek megjelenése utánra tehető, oka az erdők felégetése és mezőgazdasági termelésbe vonása, illetve patkányok (Rattus) és egerek (Mus) behurcolása lehetett.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Mammal Species of the World (angol nyelven). Bucknell University. (Hozzáférés: 2012. január 6.)
  2. {{{assessors}}} (2008). Nesophontes paramicrus. In: IUCN 2008. IUCN Red List of Threatened Species. Downloaded on 6 January 2009.
  3. Brace, Selina; Thomas, Jessica A. & Dalén, Love et al. (13 September 2016), "Evolutionary history of the Nesophontidae, the last unplaced Recent mammal family", Molecular Biology and Evolution 33 (12): 3095–3103, DOI 10.1093/molbev/msw186

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a St. Michel nesophontes című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]