Ugrás a tartalomhoz

Nerik

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nerik
Alapítási. e. 2. évezred
Megszűnési. e. 12-13. század körül
Okakaszkák támadásai
Lakóihettiták
Beszélt nyelvekhettita
Elhelyezkedése
Nerik (Törökország)
Nerik
Nerik
Pozíció Törökország térképén
é. sz. 41° 13′, k. h. 35° 25′Koordináták: é. sz. 41° 13′, k. h. 35° 25′

Nerik (vagy Nerikka, URUNe-ri-ik[-ka] 𒌷𒉈𒊑𒅅𒅗) a hettita nép egyik szent városa, az arinnai Napistennő gyermekének, Vuruszemusz istennek születési helye. Fekvése egyelőre ismeretlen, annyi bizonyos, hogy Hattuszasztól körülbelül északi irányban kell keresni, de sem a pontos irány, sem a távolság nem ismert. A CTH#737 katalógusszámú ékírásos tábla szerint a városban vallásos „fesztiválokat” rendeztek a Nap istennője és fia, a viharisten számára, valamint a purulijasz nevű ünnepséget rendezték tavasszal a Föld istennője, Hebat és az Illujankasz sárkányt legyőző Teszub[1] viharisten tiszteletére.

I. Hantilisz idején a purulijaszt Hattuszaszba helyezték át. Valószínűleg már erős volt a kaszka veszély, de az bizonyos, hogy I. Tudhalijasz alatt elfoglalták a kaszkák, ezért I. Arnuvandasz Vuruszemusz kultuszát is átköltöztette Hakpisz városába.

A várost csak II. Muvatallisz idején foglalták vissza a hettiták, majd a Hettita Birodalom bukásával Nerik is végleg eltűnt a történelemből.

2005-ben Rainer M. Czichon és Jörg Klinger a berlini egyetemről Vezirköprü település mellett kezdtek ásatásba, ahol Nerik városát sejtik. Ez Nerik eddigi legészakibb lokalizálása, és még bizonyításra vár.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A korai időkben Teszubot nem hurri nevén, hanem Taru vagy Tarhun néven nevezték, lásd Tarhuntasz, valamint Hebat helyett Hannahannah az eredeti hettita istennő

További információk[szerkesztés]

  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap