Nemzeti Mozgalom Pártja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nemzeti Mozgalom Pártja

Adatok
ElnökDevlet Bahçeli

Alapítva1969. február 9.
SzékházAnkara, Törökország

Ideológiatörök nacionalizmus
euroszkepticizmus
jobboldali populizmus
örményellenesség
Politikai elhelyezkedésszélsőjobboldal
Weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Nemzeti Mozgalom Pártja témájú médiaállományokat.

A Nemzeti Mozgalom Pártja (törökül: Milliyetçi Hareket Partisi, MHP) radikális jobboldali nacionalista párt Törökországban, amely populista, euroszkeptikus elveket vall. A párt elnöke Devlet Bahçeli, aki 2005 óta irányítja a pártot, és ellenzi Törökország csatlakozását az EU-hoz.

Ideológiája[szerkesztés]

A párt ideológiáját az iszlám által befolyásolt török nacionalizmus határozza meg.Egyesek neofasisztának jellemzik a pártot,[1] gyakran kapcsolódnak szélsőségesekhez , erőszakos milicistákhoz[2] és szervezett bűnözői csoportokhoz.[3] 1990 óta, Devlet Bahçeli vezetése óta a párt jelentősen mérséklődött. Az etnikaiból inkább kulturális nacionalistákká és konzervatívakká váltak és kritikusak a török állam központosító törekvéseivel.[4][5] Eredetileg a párt szigorúan szekuláris volt, amely mérsékelten iszlámbaráttá vált és elfogadják a demokrácia szabályait.

Mindenestre a párt a mérséklődésének köszönhetően 2007 óta jellemzően 10%-ot ér el a választásokon, így az ország harmadik legnagyobb pártává nőtte ki magát. A pártot iszlamokemalista jelzővel is szokták illetni, ennek fényében a kemalizmus és iszlám együtt létezik és nem zárja ki egymást.[6]

DHP párt ellenzése[szerkesztés]

Ideológiai különbségek folyamán a párt határozottan visszautasít bármilyen párbeszédet a baloldali, kurdpárti Népi Demokrata Párttal. A pártelnök Devlet Bahçeli mindig leszavazza a párt javaslatát. Különösen kiemelhető a 2015. június és július-i házelnöki választás, amikor a párt kijelentette hogy nem támogat olyan jelöltet, amit a Népi demokraták is támogatnak, így a párt nem támogatta Deniz Baykal kemalista, Köztársasági Néppárt jelöltének a megválasztását. A párt azt is kizárta hogy egy olyan koalíciós kormányt támogasson, amiben a Népi demokraták is jelen vannak: a 2015. júniusi választások után nem támogatták hogy a CHP párti Kemal Kılıçdaroğlu miniszterelnökségével egy koalíciós kormány jöjjön létre. [7]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Arıkan, E. Burak. The Programme of the Nationalist Action Party: An Iron Hand in a Velvet Glove?. Frank Cass, 122. o. (1999) 
  2. Sullivan, Colleen. Grey Wolves, Second, Sage, 236. o. (2011) 
  3. Avcı, Gamze (2011. szeptember 1.). „The Nationalist Movement Party's Euroscepticism: Party Ideology Meets Strategy”. South European Society and Politics 16 (3), 435–447. o. DOI:10.1080/13608746.2011.598359.  
  4. Göçek, Fatma Müge (2011). „The Transformation of Turkey: Redefining State and Society from the Ottoman Empire to the Modern Era”, 56. o, Kiadó: I.B. Tauris.  
  5. Tocci, Nathalie (2012). „Turkey and the European Union”. The Routledge Handbook of Modern Turkey, 241. o, Kiadó: Routledge.  
  6. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli: 'Mustafa Kemal' diyenlerin adresi Milliyetçi Hareket'tir. www.aa.com.tr . (Hozzáférés: 2024. március 18.)
  7. Kılıçdaroğlu'ndan Bahçeli'ye: AKP'nin koltuk değnekçisi!. T24