Nemegtosauridae

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Infobox info icon.svg
Nemegtosauridae
Evolúciós időszak: késő kréta
Nemegtosaurus DB.jpg
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Sauropodomorpha
Csoport: Titanosauria
Család: Nemegtosauridae
Barrett & Upchurch, 1995
Nemek
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Nemegtosauridae témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Nemegtosauridae témájú kategóriát.

A Nemegtosauridae feltételezett titanosaurus sauropoda dinoszauruszok egy családja, amely eredetileg két, csak diplodocidaszerű koponyák alapján ismert késő kréta kori, mongol nemen, a Nemegtosauruson és a Quaesitosauruson alapul. Az egyes szerzők nem értenek egyet a két nem más sauropodákkal való rokoni kapcsolatát és családjuk érvényességét illetően. A csoportba később további sauropodákat soroltak be, az evolúciós kapcsolataik feltárására pedig kladisztikai módszert használtak.

Osztályozás[szerkesztés]

John S. McIntosh (1990-ben)[1] mindkét nemet a Diplodocidae család Dicraeosaurinae alcsaládjába sorolta be, mivel a koponyájuk hasonlított a Dicraeosauruséra, noha egyes részleteik eltértek attól. Bár a Nemegtosaurus koponyáját a Opisthocoelicaudia fej nélküli csontvázával együtt találták meg, McIntosh elvetette annak lehetőségét, hogy a kettő ugyanahhoz az állathoz tartozik, mivel a Nemegtosaurus diplodocidaszerű, az Opisthocoelicaudia viszont camarasauridaszerű.

A két nemet Paul Upchurch 1995-ben[2] egy külön családban helyezte el, anélkül, hogy kladisztikai definíciót hozott volna létre. Ez a név azonban Paul M. Barrett és Paul Upchurch néhány héttel korábbi cikkében is megjelent.[3]

2002-ben Jeffrey A. Wilson a két nemet a Nemegtosauridae családhoz kapcsolta, és a kladisztikai elemzés alapján áthelyezte mindegyiküket a Diplodocoidea öregcsaládból a Titanosauria kládba.

Sebastián Apesteguía (2004-ben)[4] egy cikkben leírást jelentetett meg egy új patagóniai sauropodáról, a Bonitasaura salgadoiról, és talán elsőként próbálta megfelelően definiálni a taxont, bár nem használt kladisztikai elemzést: a szár-alapú klád tartalmazza az összes olyan titanosaurust, amely közelebb áll a Nemegtosaurushoz, mint a Saltasaurushoz. Közeli kapcsolatot állapított meg a Nemegtosaurus, a Quaesitosaurus, a Rapetosaurus és a Bonitasaura között és a Wilson által (2002-ben) elvégzett korábbi filogenetikus elemzésre, valamint a Nemegtosauridae család használatára hivatkozott.

Upchurch és mások (2004-ben)[5] visszahelyezték a Nemegtosauridae-t a Diplodocoidea öregcsaládba, majd az előbbit olyan szár-alapú kládként definiálták, ami tartalmaz minden olyan diplodocoideát, amely közelebb áll a Nemegtosaurushoz mint a Diplodocushoz. Csak két faja ismert, a Nemegtosaurus és a Queasitosaurus.

Curry Rogers 2005-ben,[6] a Titanosauria csoportra vonatkozó addigi legteljesebb elemzéssel visszahelyezte a Nemegtosaurust és a Quaesitosaurust a titanosaurusok közé, de elvetette a Nemegtosauridae családot és az azon alapuló kládot. A Quaesitosaurus a Saltasaurinae, a Nemegtosaurus pedig egy új, névtelen „Rapetosaurus-kládba” került (ami, ha nevet kap, az ICZN szabályai szerint vagy Nemegtosaurinae alcsalád vagy Nemegtosaurini nemzetség lesz, a helyzetétől függően). Rogers az Opisthocoelicaudiát egy külön kládban helyezte el, ami a Opisthocoelicaudiinae nevet kapta. Mindhárom klád a Saltasauridae (= Titanosauridae) családba tartozik.

Apesteguía munkájáról nem tudva, Wilson (2005-ben)[7] megalkotott egy azonos definíciót és tovább tisztázta a központi nem, a Nemegtosaurus anatómiáját és rokoni kapcsolatait. A Nemegtosauridae családot olyan szár-alapú kládként definiálta, ami tartalmazza az összes olyan titanosaurust, amely közelebb áll a Nemegtosaurushoz, mint a Saltasaurushoz. Emellett felvetette, hogy az Opisthocoelicaudia talán a Nemegtosaurus fiatalabb szinonimája lehet.

Források és jegyzetek[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Nemegtosauridae című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

  1. McIntosh, J. S..szerk.: David B. Weishampel, Peter Dodson, and Halszka Osmólska: Sauropoda, The Dinosauria. University of California Press, 345–401. o. (1990) 
  2. Upchurch, P. (1995). „The evolutionary history of sauropod dinosaurs”. Philosophical Transactions of the Royal Society of London B 349, 365–390. o.  
  3. Barrett, P.M., Upchurch, P..szerk.: Sun A. & Wang Y.: Sauropod feeding mechanisms: Their bearing on palaeoecology, Sixth Symposium on Mesozoic Terrestrial Ecosystems and Biota, Short Papers. Beijing: China Ocean Press, 107–110. o. (1995) 
  4. Apesteguia, S. (2004). „Bonitasaura salgadoi Gen. et sp. nov.: A beaked sauropod from The Late Cretaceous of Patagonia”. Naturwissenschaften 91 (10), 493–497. o.  
  5. Upchurch, P., Barrett, P.M. and Dodson, P..szerk.: D. Weishampel, P. Dodson, and H. Osmólska: Sauropoda, The Dinosauria, 2nd edition, Berkeley: University of California Press, 259–322. o. (2004) 
  6. Curry, Rogers, K. A..szerk.: Curry Rogers and Wilson: Titanosauria: A Phylogenetic Overview, The Sauropods: Evolution and Paleobiology, 50–103. o. (2005) 
  7. Wilson, J. A. (2005). „Redescription of the Mongolian sauropod Nemegtosaurus mongoliensis Nowinski (Dinosauria: Saurischia) and comments on Late Cretaceous sauropod diversity” (abstract). Journal of Systematic Palaeontology 3, 283–318. o. (Hozzáférés ideje: 2009. október 22.)  

További információk[szerkesztés]