Narancsfejű törpepapagáj

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Narancsfejű törpepapagáj
Agapornis pullarius.jpg
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Papagájalakúak (Psittaciformes)
Család: Papagájfélék (Psittacidae)
Alcsalád: Nemespapagáj-formák (Psittaculinae)
Nem: Agapornis
Faj: A. pullarius
Tudományos név
Agapornis pullarius
Linnaeus, 1758
Szinonimák

Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Narancsfejű törpepapagáj témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Narancsfejű törpepapagáj témájú médiaállományokat és Narancsfejű törpepapagáj témájú kategóriát.

A narancsfejű törpepapagáj (Agapornis pullarius) a madarak osztályának a papagájalakúak (Psittaciformes) rendjébe, ezen belül a papagájfélék (Psittacidae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

A nyugat-afrikai Sierra Leonétól Kamerunig, Észak-Angoláig található meg.

Megjelenése[szerkesztés]

Testhossza 13-15 centiméter. A hím alapszíne fényeszöld. Fejének teteje, oldala és a toroktájéka narancsszínű. Alsó testfelülete sárgás, farcsíkja kékes. Evezőtollai barnásfeketék, a legbelső karevezői zöldek, a szárnyfedői zöldek, az alsó szárnyfedők feketék, a szárnyorma is fekete. Az írisze sötétbarna. A csőrének felső kávája mínimumvörös, az alsó halványabb, a lába szürke. A tojó valamivel sárgább, vöröses-narancsos fejszíne is halványabb. Szárnyorma és az alsó szárnyfedők zöldek, a farcsík kékje halványabb. A hím fiókák már kikelés után felismerhetők a fekete alsó szárnyfedőkről. Hangja kellemes, nem hangos citt-cett.

Életmódja[szerkesztés]

Fűmagvakkal táplálkozik.

Szaporodása[szerkesztés]

Gyakran termeszvárban fészkel. A fészekanyagot szárnytollai között szállítja. Dürgéskor a hím szárnyát rezegteti, bókol, eteti a tojót, a farkával legyez. Párzás után a tojó siránkozó hangokat hallat. A tojó egyedül költ; az odúban a hím napjában többször is megeteti. A fészekalja 3-5 tojás, a költési idő 22 nap, a fészkelési idő 5-6 hét.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]