Nagyváradi római katolikus püspöki palota

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Nagyváradi római katolikus püspöki palota
Palatul Baroc din Oradea.jpg
Település Nagyvárad
Cím Nagyvárad
Építési adatok
Építés éve 1762-1777
Tervező Franz Anton Hillebrandt
LMI-kód BH-II-m-A-01042
Elhelyezkedése
Nagyváradi római katolikus püspöki palota (Nagyvárad)
Nagyváradi római katolikus püspöki palota
Nagyváradi római katolikus püspöki palota
Pozíció Nagyvárad térképén
é. sz. 47° 04′ 05″, k. h. 21° 55′ 52″Koordináták: é. sz. 47° 04′ 05″, k. h. 21° 55′ 52″
A Wikimédia Commons tartalmaz Nagyváradi római katolikus püspöki palota témájú médiaállományokat.

A nagyváradi püspöki palota a késői barokk építészet remeke.

Története[szerkesztés]

1762-ben alapította báró Patachich Ádám püspök,[1] a nagyváradi római katolikus egyházmegye központjaként. A palotát és az egész barokk városnegyedet a 18. századi Európa egyik leghíresebb építésze, a bécsi Franz Anton Hillebrandt tervezte, aki számos ausztriai és magyarországi (Budavári Palota, pozsonyi vár átépítése) palota és nem utolsósorban a nagyváradi Kanonok-sor alkotója is. A. J. Neumann mérnök vezette a hatalmas építkezést. A néphit úgy tartja, hogy az épületnek 365 külső ablaka az év napjaira emlékeztet, de valójában csak 282.[2] Három szintjén összesen 90 szoba és három díszterem található.

A palota késő osztrák barokk stílusban épült, amely visszafogottabb és praktikusabb, mint például a túldíszített francia barokk. Az épületet a híres bécsi Belvedere-kastély kicsinyített másának szánták, részben emiatt és részben egyéb vallási konfliktusok miatt Mária Terézia elítélte az alapítót. Patachich Ádám Nagyvárad püspöke volt 1759 és 1776 között, majd a Kalocsai érsekséghez került. Ettől függetlenül a báró karizmatikus, művelt humanista volt, a művészetek felvilágosult pártolója, aki leginkább kitűnő zenei ízléséről és zenészeiről vált ismertté: nála dolgozott Michael Haydn, a híres zeneszerző, Joseph Haydn öccse mint a püspöki zenekar karmestere. A püspök alkalmazásában állt még számos híres európai zeneszerző és hegedűművész, mint pl. Wenzel Pichl és Carl Ditters von Dittersdorf, akik 1765 és 1769 között működtek Nagyváradon zenei igazgatóként.

A nagyváradi püspöki palota 1916-ban

Végül, 1771-ben Mária Terézia magyar királynő a fiával József főherceg, trónörökössel ide látogatott, hogy megbékéljen azzal a létesítménnyel, amelynek létrejöttét eredetileg nem támogatta. 1773-ban a palota rejtélyes tűzeset nyomán leégett, de a következő kinevezett püspök az eredeti terveknek megfelelően azonnal helyreállíttatta.

1855-ben új szárnyat és bejáratot építettek hozzá az eredeti épülettervvel harmóniában, grandiózus kettős lépcsősorral. Később, miután Erdélyt Romániához csatolták, az egyház kezelésében maradt, de a szocialista rendszerben állami tulajdonba került.

1971. január 17-én a püspöki palotát megyei múzeumként nyitották meg (Körösvidéki Múzeum[3] néven), ahol számos nagyszabású régészeti, történelmi, természettudományi, néprajzi és művészeti kiállítást tartottak. A múzeum mintegy 400 000 műtárggyal rendelkezik, négy fő gyűjteményben csoportosítva: történelem és régészet, néprajz, természettudomány és képzőművészet. Híres a világszínvonalú újkőkorszaki és bronzkori gyűjteménye, de a múzeum ókori egyiptomi és görög tárgyakkal is büszkélkedhet. A néprajzi szekció talán a legnagyobb nyugat-erdélyi néprajzi kiállítás, óriási népviseleti gyűjteménnyel, paraszti használati tárgyakkal, edényekkel és festett húsvéti tojásokkal.

A római katolikus egyház 1996-ban kezdte meg törvényes úton visszaszerezni a püspöki palotát. 8 év után 2004. július 9-én a Román Legfelsőbb Bíróság kimondta: a katolikus egyház visszakapta a palota használati jogát. A múzeum akkor 5 évet kapott, hogy új helyen mutassa be értékeit. Ugyan megállapodás született a múzeum elköltöztetéséről,[4] de 2013 végéig sem sikerült megoldani a problémát.[5]

2017-ben a magyar kormány 1,948 milliárd forinttal támogatta az épület felújítását.[6]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Archivált másolat. [2018. április 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. november 18.)
  2. Dukrét Géza: A nagyváradi római katolikus püspöki palota. Művelődés, (2005. jan.)
  3. Körösvidéki múzeum
  4. Rendeződik a Körösvidéki Múzeum sorsa
  5. Elfuserált munka a Körösvidéki múzeum új székhelyén – Krónika.ro, 2010. január 21.
  6. Majdnem kétmilliárd forintot ad a magyar kormány a nagyváradi püspöki palota felújítására – Transindex.ro, 2017. június 13.

Külső hivatkozások[szerkesztés]