Nagyné Bede Rozália

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nagyné Bede Rozália
SzületettBede Rozália
1940. február 3. (84 éves)
Barót
Állampolgárságamagyar
Nemzetiségemagyar
HázastársaNagy Sándor bányamérnök
GyermekeiNagy Sándor építészmérnök, Nagy Zsuzsanna kutatóorvos, Nagy Zsófia grafikus
Foglalkozásapedagógus,
SablonWikidataSegítség

Nagyné Bede Rozália (Barót, 1940. február 3. –) erdélyi magyar pedagógus. Gyermekei Nagy Sándor építészmérnök, Nagy Zsuzsanna kutatóorvos, Nagy Zsófia grafikus.

Életútja[szerkesztés]

A középiskolát szülővárosában végezte (1956), a Babeș–Bolyai Tudományegyetemen magyar-történelem szakos diplomát szerzett (1960). Egykori iskolájában lett líceumi tanár, s mind az iskola, mind a vidék szellemi arculatának alakításában szerepet vállalt versműsorok, irodalmi esték rendezésével. Az erdővidéki magyartanárok módszertani szakirányítója. Férjével, Nagy Sándorral közösen alkalmazta színpadra Gárdonyi Géza A lámpás c. kisregényét, jeleneteket írt tanuló-színjátszóinak az iskolai élet mindennapjairól. Szerkesztője a Busolă – Iránytű c. iskolai folyóiratnak (1970-71). A képszerű látás, a képi gondolkodás fejlesztése az irodalmi műelemzés gyakorlatában c. dolgozatával megszerezte az I. tanári fokozatot (1980).

Mint iskolájának igazgatója 1990-ben mozgalmat indított, hogy a líceum felvehesse Baróti Szabó Dávid nevét. Erdővidék szellemi örökségének közkinccsé tételére a Baróti Szabó Dávid Emlékbizottság és Alapítvány segítségével emlékszoba berendezését kezdeményezte és szervezte. Iskolai évkönyveket állított össze és társszerkesztője a Tulipán Füzetek c. ismeretterjesztő kiadványnak (1990-92). Cikkei az oktatás, főként a magyar nyelvtanítás hazai megújításának lehetőségeiről a megyei és országos napilapokban jelennek meg. A Collegium Transsilvanicum Alapítvány pályázatán elfogadott Tanulási-tanítási Kézikönyv elkészítésén dolgozott (1994).

Szerkesztésében jelent meg a Közelebb Baróti Szabó Dávidhoz c. válogatás a költő műveiből és a rá vonatkozó szakirodalomból (1995).

Források[szerkesztés]