Nagy-Tarpataki-völgy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nagy-Tarpataki-völgy
Ország Szlovákia
TelepülésPoprádi járás
Elhelyezkedése
Nagy-Tarpataki-völgy (Tátra)
Nagy-Tarpataki-völgy
Nagy-Tarpataki-völgy
Pozíció a Tátra térképén
é. sz. 49° 10′ 29″, k. h. 20° 11′ 44″Koordináták: é. sz. 49° 10′ 29″, k. h. 20° 11′ 44″
A Wikimédia Commons tartalmaz Nagy-Tarpataki-völgy témájú médiaállományokat.
A völgy télen

A Nagy-Tarpataki-völgy (szlovákul Veľká Studená dolina, lengyelül Dolina Staroleśna, németül Großes Kohlbachtal) a Magas-Tátrában található, Szlovákiában. Völgyzárlatát a Nagyszalóki-csúcs szárnyvonulata, a főgerinc Kis-Viszóka-csúcsVörös-torony szakasza és a Közép-gerinc alkotja. A Nagy-Tarpataki-völgy valójában Tar-pataki-völgy ága, a völgy szája kb. 1300 m magasan a Rainer-rét közelében van. Innen Ny., majd enyhén É kb. 2 km, területe 9,8 km².

Elnevezése[szerkesztés]

Nevével kapcsolatban lásd a Tar-pataki-völgynél írottakat. A magyar elnevezés először a német elnevezést követte (Kolbachi-völgy), sőt Vahot Imre a Magyarföld és népei c. művében a „Kopár-pataki-völgynek” is nevezi. 1879-től azonban a „Nagy-Tarpataki-völgy” elnevezés használatos. A lengyel név azt fejezi ki, hogy a völgy valaha Nagyszalók község határába tartozott.

Helyrajz[szerkesztés]

Havasi mormota

Egyike a legnagyobb tátrai völgyeknek, kb. 7 km hosszú. K felől nyitott, ÉK felől a Kis-Tarpataki-völgytől a Közép-orom gerince, É-ról, a Jávor-völgytől és ÉNy-ról, a Poduplaszki-völgytől a főgerinc, D-ről, a Felkai-völgytől és a Blásy-völgytől a Bibircs tömbje, a Szekrényes és a Nagyszalóki-csúcs gerince választja el.

A völgy körül emelkedő főbb csúcsok: Közép-orom, Vörös-torony, Hegyes-torony, Varangyos-tavi-csúcs, Jávor-csúcs, Kis-Viszóka-csúcs, Bibircs, Nagyszalóki-csúcs. A völgyben összesen 22 kisebb tó van.

Szálláslehetőségek[szerkesztés]

Nagy-Tarpataki-völgy, Zerge szálló (1900)

A völgy fölső részén áll a Hosszú-tavi menedékház. A völgy alján, még az erdőhatár alatt állt korábban a Zerge-szálló, mely leégett.

Megközelítés[szerkesztés]

Ótátrafüredről siklóval a Tarajkára (7 perc). Onnan a piros jelzésen (egykori Jármay út) a Zerge-szálló maradványáig ill. a Rainer-kunyhóig (1/4 óra). Onnan balra a kék jelzésen fel a Hosszú-tavi menedékházhoz.

Átmenet a szomszédos völgyekbe[szerkesztés]

Csontváry Kosztka Tivadar A Nagy Tarpatak völgye a Tátrában című festménye a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményében látható[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Képzőművészet Magyarországon - Fine Arts in Hungary. www.hung-art.hu. (Hozzáférés: 2016. november 13.)

Kapcsolódó szócikk[szerkesztés]