Sziléziai menedékház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Koordináták: é. sz. 49° 09′ 21″, k. h. 20° 09′ 23″

A Sziléziai menedékház

A Sziléziai ház (szlovákul Horský hotel Sliezsky dom) egy hegyi szálló és menedékház a Magas-Tátrában, 1676 méter magasan, mely gépkocsival is megközelíthető az erre engedéllyel rendelkezők számára.

Elhelyezkedése[szerkesztés]

A Tátraszéplak (Tatranská Polianka) feletti Felkai-völgyben (Velická dolina) lévő Felkai-tó déli csücskénél található.

A Felkai-tó partján épült menedékházak története[szerkesztés]

Az első kőépület 1871-ben a Felkai-tó keleti partján állt. Blasy-menedékház (Blasyho chata) Felkai-tavi menedékház az építtetőjéről, illetve az elhelyezkedésről kapta a két nevét. 1874 márciusában a Gránátfalról lezúduló lavina elsodorta. Tátrafüred igazgatója Blasy Ede építette, a gondnok nélküli kőből épült háromszobás épületet a fürdővendégek anyagi támogatásával.

Az egykori Hunfalvy-menedékház

Hunfalvy-menedékház (Hunfalvyho chata) Hunfalvy-kunyhó 1878-ban a tótól délkeletre kisebb famenedéket építettek, melyet a híres geográfusról, Hunfalvy Jánosról neveztek el. A házban volt egy társalgó és hálószoba, valamint konyha és kamra. A Sziléziai menedékház megnyitásáig a nyári hónapokban a háznak valamelyik kiszolgált kalauz volt a gondnoka. A fokozódó turistaforgalmat rövidesen nem bírta kielégíteni a szerény kis épület, melyről a lengyel Radzikowski 1886-ban így panaszkodik: „A házban tetőn, kenyéren és pálinkán kívül semmit sem kapni.” A közeli Sziléziai menedékház megépítése után a „régi háznak” (így különböztették meg az „új háztól”) is nevezett épületben éjszakai menedék működött a hordárok és a hegyi vezetők számára, míg 1913-ban le nem égett.

A Felkai turistalak (Felka) a Felkai-tó közelében 1861-ben épült, de 1874-ben súlyosan megrongálódott.

Sziléziai menedékház vagy más néven Sziléziai ház (1676 m) (Sliezsky dom): 1895-ben a Magyarországi Kárpát Egyesület (MKE) sziléziai szekciója a Wrocław felépíttette a tó nyugati partján az első Sziléziai házat, először mint földszintes faépületet. 1962. november 29-ről 30-ára virradó éjszakán egy autogén-hegesztőkészülék elővigyázatlan használata miatt az épület a lángok martaléka lett. Három év múlva kezdték építeni az új 9200 m3 térfogatú, városi szállodai berendezéssel ellátott, sok férőhelyes „Gerlach alatti palotát” ahogy az akkori lapok nevezték. 1968-tól fogadja mai formájában a látogatókat.

A Sziléziai ház közvetlen közelében az utóbbi ötven évben tíz ember vesztette életét, közülük néhányan csak pár méterre voltak a bejárattól.

Szálláshelyek[szerkesztés]

A Sziléziai ház a Felkai-völgyben

A szállodai részben 40 ágy 1-, 2- és 3-ágyas szobákban, a menedékházi részben 80 ágy 4- és 6-ágyas szobákban.

Vendéglő: 140 személyes étteremmel és önkiszolgáló résszel, kávézó, klubszoba. Egész évben nyitva. Télen az utat a hóból kiálló póznákkal jelzik.

A hegyiszolgálat állomása.

Megközelítése[szerkesztés]

Túravidéke[szerkesztés]

A Gerlachfalvi-csúcs, a Kis-Viszóka-csúcs és a Bibircs gerincvonulatának csúcsai.

Jelzett turistautak[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

A Szilézia ház és környéke

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Sliezsky Dom
A Wikimédia Commons tartalmaz Sziléziai menedékház témájú médiaállományokat.