Nagy-Kajmán

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nagy-Kajmán (Grand Cayman)
Nagy-Kajmán a világűrből
Nagy-Kajmán a világűrből
Közigazgatás
OrszágKajmán-szigetek Kajmán-szigetek
SzékhelyGeorge Town
Legnagyobb településGeorge Town
Népesség
Teljes népesség63 807 fő (2018)[1]
Népsűrűség224.6 fő/km²
George Town népességeismeretlen
Földrajzi adatok
FekvéseKarib-tenger
SzigetcsoportNagy-Antillák
Terület196 km²
Hosszúság35 km
Szélesség13 km
IdőzónaUTC−5
Elhelyezkedése
Nagy-Kajmán (Karib-térség)
Nagy-Kajmán
Nagy-Kajmán
Pozíció a Karib-térség térképén
é. sz. 19° 20′, ny. h. 81° 13′Koordináták: é. sz. 19° 20′, ny. h. 81° 13′
Nagy-Kajmán weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Nagy-Kajmán témájú médiaállományokat.

Nagy-Kajmán (Grand Cayman) sziget a Karib-térségben, a Kajmán-szigetek legnagyobb és legnyugatibb tagja, a brit tengerentúli terület gazdasági, turisztikai és kulturális központja. Itt található a főváros, George Town, népessége nagyjából 67 ezer fő. A szigetcsoport másik két tagjától, Kis-Kajmántól kb. 121 kilométerre, míg Cayman Bractól 145 km-re, délnyugatra található.

Földrajz[szerkesztés]

Nagy-Kajmán teszi ki a szigetek szárazföldi területének 76%-át. Nagyjából 35 km hosszú, legnagyobb szélessége 13 km. Legmagasabb pontja 18 méter.[2][3]

Közigazgatás[szerkesztés]

A Kajmán-szigetek közigazgatásilag hat kerületre osztható. Kis-Kajmán és Cayman Brac szigetek egy kerületet alkotnak, így hatból öt kerület Nagy-Kajmánon található. Ezek a következők:

  • Bodden Town: A legrégebbi kerület, a sziget középső részét foglalja magába.
  • East End: A sziget keleti oldalán található, és főként az azonos nevű településből, számos természeti látnivalóból, étteremből és szálláshelyből áll.
  • George Town: A fővárost foglalja magába.
  • North Side: Kalibo és Rum Point települések találhatók itt.
  • West Bay: Ebben a kerületben található a világhírű Hétmérföldes strand (Seven Mile Beach), a turisták elsődleges célpontja, valamint számos múzeum és vendéglátóipari egység.

Élővilága[szerkesztés]

Nagy-Kajmán növényvilágát jól reprezentálja a North Side kerületben található II. Erzsébet botanikus kert. Nagy számban képviseltetik magukat az orchideafélék, illetve található itt mahagóni, avokádó, mangó, mézbogyó, naspolya, kenyérfa, és tamarindusz. Gyakoriak a masztixfélék, a kókuszpálma, a kazuárfafélék, a mangrove- és tűzvirágfa.

Az állatvilág igen gazdag. A leggyakoribb állat, hüllő a kék leguán. A madarak közül a kubai amazon a legnagyobb példányszámú. A szigeteken megszámlálhatatlan közönséges levesteknős él, ezek megtekintése népszerű turista attrakció. Az emlősöket a közép-amerikai aguti képviseli nagy számban. Nagy-Kajmán szigetén négy endemikus és két inváziós kígyófaj él. Ezek az emberre nézve viszonylag ártalmatlanok, a legnagyobb a ritkán látható kukoricakígyó, amely körülbelül 1,5 méteresre nőhet. A leggyakoribb a kajmán-szigeteki versenykígyó, amely átlagos hossza 91 centiméter, mérge enyhe, melyet szinte csak vadászathoz használ. Emberre gyakorlatilag hatástalan.[4]

Népesség[szerkesztés]

A szigetek lakosságának kb. 90%-a Nagy-Kajmánon él, ez nagyjából 67 433 fő (2018), ebből 27 ezren élnek a fővárosban. Mivel a szigeteken sosem éltek bennszülöttek, a mai lakosság teljes egészében az egykori gyarmatosítók és az Afrikából behurcolt fekete rabszolgák leszármazottjai, vagy utólag érkezett bevándorlók. A lakosság nagyobbik része fekete-fehér hibrid, úgynevezett mulatt. A legelső telepesek nagyrészt Skóciából érkeztek a szigetekre, a később idetelepült fehér lakosság nagy része Angliából, Kanadából és az Egyesült Államokból, a fekete lakosság pedig jórészt Jamaicából települt át.

A legnagyobb vallás a kereszténység, azon belül is az anglikán közösség a legjelentősebb.

Gazdaság[szerkesztés]

A Kajmán-szigeteken valamivel kevesebb mint 600 bank és vagyonkezelő társaság működik, a világ 50 legnagyobb bankja közül 43 képviselteti itt magát. Mivel a szigeten ilyen nagy a pénzügyi jelenlét, a banki tevékenység, a befektetések és a biztosítások adják a szigetek gazdaságának alapját.

Közlekedés[szerkesztés]

A nemzetközi légi forgalmat az Owen Roberts nemzetközi repülőtér biztosítja. Itt van a szigetek nemzeti légitársasága, a Cayman Airways székhelye. A sziget elektromos szolgáltatásait a Caribbean Utilities Company Ltd. biztosítja. A szigeteken nincs vasút, a települések között helyközi autóbuszok, valamint iránytaxik járnak. A szigetek közötti közlekedés hajókkal történik, illetve a Cayman Airways üzemeltet repülőjáratokat közöttük, Saab 340 és DHC–6 Twin Otter típusú repülőgépekkel.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Grand Cayman című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. https://www.eso.ky/UserFiles/right_page_docums/files/uploads/chapter_1_population_and_demographics_-_-9.xlsx
  2. About Grand Cayman. (Hozzáférés: 2021. november 11.)
  3. Cayman Wildlife Connection. web.archive.org, 2011. október 2. [2011. október 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. november 11.)
  4. Wildlife/Fauna (angol nyelven). Cayman Travel Guide, 2018. szeptember 27. (Hozzáférés: 2021. november 11.)