Naenara (böngésző)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Naenara Yollamgi
《내나라》 열람기
A program 2.5-ös változata használat közben
A program 2.5-ös változata használat közben

FejlesztőKorea Computer Center
Legfrissebb stabil kiadás3.5[1]
(2013)
Kategóriawebhely
A Naenara Yollamgi
《내나라》 열람기 weboldala

A Naenara Yollamgi (hangul: 내나라 열람기Nenara Jollamgihandzsa: 내나라 閱覽器, RR: Naenara Browser?, ’Hazám Böngésző’) egy észak-koreai fejlesztésű webböngésző. A szoftver gyakorlatilag a Mozilla Firefox átalakított változata, amin sok biztonsági rést ejtettek a fejlesztők.[2] Mindenki, aki Észak-Koreában használja, automatikusan az intranetre csatlakozik, és az internetet is – hacsak nincs informatikai szaktudása – csak ezen keresztül tudja használni.[3]

Az észak-koreai felhasználók minden internetes tevékenységét naplózzák egy számítógép-központban, amit a kormány által kiképzett informatikusok akármikor képesek ellenőrizni, és vissza tudnak követni, sőt, esetenként fertőzéseket is küldhetnek a kevésbé engedelmes állampolgárok gépeire.[4]

Az észak-koreai fejlesztők egy-két kivételtől eltekintve teljesen áthangolták a programot. A Naenara csak az észak-koreai kormány által kibocsátott biztonsági tanúsítványokat fogadja el, így még a https csatornán lefolyó tevékenységekbe is belelátnak.[5] Ha esetleg összeomlana az alkalmazás, akkor sem a Mozilla-nak küldi el a jelentést, hanem egy észak-koreai szervernek.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Naenara, el navegador de RedStar OS, revela cómo funciona la red en Corea del Norte. Genbeta.com, 2015. január 12.
  2. Robert Hansen: North Korea’s Naenara Web Browser: It’s Weirder Than We Thought. WhiteHat Security, 2015. január 8. [2015. december 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. február 1.)
  3. Tony Bradley: RedStar OS reveals all of North Korea is one giant intranet. CSO Online, 2015. január 10. [2015. január 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. február 1.)
  4. Dennis Fisher: Inside North Korea’s Naenara Browser. ThreatPost, 2015. január 9.
  5. Rick Osgood: Messing Around With Naenara, North Korea’s Web Browser. Hackaday.com, 2015. január 10.