Növényi hormon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A növényi hormonok (fitohormonok) a növények életfolyamatait szabályzó hormonok. Ez a negatív visszacsatolás elvén alapszik (feedback). A szabályzó központ egy jelzést küld a „szabályzottnak”, hogy mire van szüksége a növénynek. Viszont a szabályzottra hat a külső környezet, ami lehet belső (szállítócsövek elszáradása) vagy külső (időjárás) tényező egyaránt. Ez visszajelez a központba, hogy „mije van”, megpróbálja valósítani a követelést.

A szabályozás az egysejtű növényeknél génszintű („2n”), a többsejtűeknél a telepesekig szintén génszintű, a szövetesektől már differenciálódnak a sejtek, hormonokat termelnek és a szállítószöveten keresztül jutnak el szervekbe.

Hormon[szerkesztés]

A hormon szó görög eredetű és serkentést jelent. A hormonok olyan szabályzó molekulák, amelyek hatnak a növekedésre és a fejlődésre. Kis mennyiségben is nagy hatásuk van. A növekedés mennyiségi (szélesség, hossz, tömeg) a fejlődés minőségi (differenciálódás) változást jelent. Ezek egymás felváltásával valósítják meg a növény növekedését, fejlődését.

Hormonfajták[szerkesztés]