Németh László (statisztikai író)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Németh László
Született 1770. december 2.
Jobaháza
Elhunyt 1806. május 15. (35 évesen)
Győr
Állampolgársága magyar
Nemzetisége magyar
Foglalkozása iskolaigazgató,
statisztikai író
SablonWikidataSegítség

Noszlopi Németh László (Jobaháza, 1770. december 2.Győr, 1806. május 15.) gimnáziumi igazgató, statisztikai író.

Életútja[szerkesztés]

Módos köznemesi családban született. Vadosfán kezdte meg iskolai tanulmányait, majd 1780-tól a soproni evangélikus líceumba járt. Egykorú és idősebb társai közül korán kitűnt szorgalmával és tehetségével. Legjobb barátja, Kis János segítségével néhány év alatt elsajátította a francia, az angol és az olasz nyelvet (a már korábban megtanult német, latin és görög mellé). Nyelvtudásának köszönhetően eredetiben olvasta a felvilágosodás korának legjobb szerzőit. Schwartner Márton földrajzi előadásainak hatására fordult figyelme a statisztika felé.

1790-ben Kis Jánossal megalapította a – Széchényi Ferenc anyagi támogatását is elnyert – Magyarul Tanuló Társaságot, az ország első diák-önképzőkörét. Ugyanebben az évben a koronát Bécsből Budára kísérő bandérium tagja volt. 1791 májusában Kissel magyarországi albizáló (támogatásgyűjtő) körútja keretében látogatást tett a kor jeles tudósainál és költőinél (többek között Baróti Szabó Dávidnál, Fejér Györgynél, Rát Mátyásnál és Virág Benedeknél). Ezután 1794 őszéig a göttingeni egyetem hallgatója volt. Itt legszívesebben Abraham Gotthelf Kästner matematika- és August Ludwig von Schlözer országleíró előadásait látogatta. Hazatérése után Batthyány Miksa gróf házánál szolgált nevelőként. 1796-tól haláláig a győri evangélikus gimnázium tanáraként és igazgatójaként működött.

Az Aranka György által alapított Erdélyi Magyar Nyelvmívelő Társaság tagja volt.

Munkássága[szerkesztés]

Az európai nevezetesebb országok rövid leírása című, mintegy hatszáz oldalas munkában a statisztika elméletének összefoglalását, valamint Nagy-Britannia, Belgium, Dánia, Norvégia, Svédország és az Orosz Birodalom természeti adottságainak, gazdaságának, lakossága erkölcseinek és szokásainak leírását adta. Ez a magyar nyelven született első tudományos igényű statisztikai mű. Németh elkészítette Magyarország statisztikájának feldolgozását is, ez azonban a cenzúra miatt nem jelenhetett meg.

Fordításában látott napvilágot A világ történeteinek tudományára való előkészület című Schlözer-mű. Diákjai számára latin nyelvtankönyvet állított össze. Kisebb írásait a Schedius Lajos-féle Zeitschrift von und für Ungern, a bécsi Annalen der Literatur és a tübingeni Allgemeine Literatur-Zeitung közölte. Fennmaradtak Kazinczy Ferenchez és a Mindenes Gyűjteményt szerkesztő Péczeli Józsefhez írott levelei.

Főbb művei[szerkesztés]

  • Az európai nevezetesebb országok rövid leírása (Sopron, 1795)
  • A világ történeteinek tudományára való előkészület I. (Sopron, 1795)
  • Rövid deák grammatika (Győr, 1799) Online
  • Reisen durch Ungern und einige angränzende Länder (Pest, 1805)

Irodalom[szerkesztés]