Német-öböl

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Német-öböl
Műholdkép a Német-öbölről
Műholdkép a Német-öbölről
OrszágokDánia, Németország, Hollandia
Felszíni terület77.000 km2
SzigetekFríz-szigetek, Helgoland
Elhelyezkedése
Német-öböl (Németország)
Német-öböl
Német-öböl
Pozíció Németország térképén
é. sz. 54° 27′ 14″, k. h. 7° 12′ 50″Koordináták: é. sz. 54° 27′ 14″, k. h. 7° 12′ 50″
A vízhőmérséklet évszakonkénti változása az öbölben
Tengeri szélparkok elhelyezkedése a Német-öbölben

A Német-öböl (németül: Deutsche Bucht, hollandul: Duitse Bocht, dánul: Tyske Bugt, nyugati frízül: Dútske Bocht, alnémetül: Düütsche Bucht, angolul: German Bight) az Északi-tenger holland, német és dán partok által közrefogott egyik öble. Kiterjedése 77 000 km2, amiből 30 000 km2 árapálysíkság.[1]

Geográfiai fekvés[szerkesztés]

A Német-öböl az európai kontinentális selfen fekszik és a Nyugati-Fríz-szigetektől a dán Jütland-félszigetnél lévő Watt-vidék szigeteiig nyúlik. Az öböl közepén található Helgoland szigete. Az északnyugati irányban a Dogger-pad határolja.

A Helgolandtól közvetlenül délnyugatra található Helgolandi-medencében a mélysége eléri az 56 métert is. Az öbölbe torkollanak északkeletről délnyugatnak haladva az Eider, az Elba, a Weser, a Jade és az Ems folyók. A Német-öblöt délkeleti irányból északnyugatnak tartó, a szárazföldtől a Dogger-pad felé mutató kontinentális selfet kacsacsőrként (Entenschnabel) emlegetik. E terület délkeleti részén található a Helgolandi-öböl.

A Német-öböl után elnevezett és 1955-ben felállított időjárás előrejelzési terület fekvését és kiterjedését tekintve nagyjából megegyezik a Német-öböl hidrográfiai fogalmával. Korábban a Helgoland terület szolgált az előrejelzéshez.[2]

Gazdasági hasznosítása[szerkesztés]

Az öböl déli részén húzódik a föld egyik legforgalmasabb vízi útja, mely Hamburgból ill. az Elba torkolatából vezet a Doveri-szorosig és onnan a La Manche-on át tovább ki az Atlanti-óceánra.

Az Északi-tenger felosztásából Németországnak jutó kizárólagos gazdasági szektorban számos tengeri szélpark projektje áll megvalósítás alatt, melyek közül némelyik (pl. BARD Offshore 1, Meerwind Süd|Ost és Nordsee Ost) már ki is lett építve és szolgáltatnak áramot.

Védett területek[szerkesztés]

A Német-öböl part menti területein és számos szigetén számos védett terület található,[3][4] köztük 20 élőhelyvédelmi terület, három bioszféra rezervátum, 9 tájvédelmi terület (közte a három nemzeti park), 21 természetvédelmi terület és 10 madárvédelmi terület.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Deutsche Bucht című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Thomas Höpner: Der ökologische Zustand der Deutschen Bucht und des Wattenmeeres, in: Oldenburger Universitätsreden, Nr. 31, Oldenburg 1989, 18. o., hozzáférés: 2017. 12. 18. az uni-oldenburg.de oldalon
  2. Fact sheet No. 8 – Shipping Forecast (angol nyelven). Met Office National Meteorological Library and Archive. metoffice.gov.uk, 2011 [2012. október 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. május 4.) Archivált másolat. [2012. október 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. december 18.)
  3. Térképek (Bundesamt für Naturschutz)
  4. Naturschutzgebiete Archiválva 2017. június 6-i dátummal a Wayback Machine-ben, a bfn.de oldalon