Muzsikáló ház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Muzsikáló ház
műemlék
A Muzsikáló ház 2010-ben
A Muzsikáló ház 2010-ben
TelepülésBudapest VIII. kerülete
CímRákóczi út 13.
Építési adatok
Megnyitás1837
Rekonstrukciók évei1852, 1861, 1957
Építési stílusklasszicizmus
Építész(ek)Hild József
Hasznosítása
Felhasználási területlakóház
Egyéb jellemzők
Emeletek száma2
NevezetességeiLechner Ödön és Hubay Jenő szülőháza
Elhelyezkedése
Muzsikáló ház (Magyarország)
Muzsikáló ház
Muzsikáló ház
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 29′ 42″, k. h. 19° 03′ 48″Koordináták: é. sz. 47° 29′ 42″, k. h. 19° 03′ 48″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Muzsikáló ház témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Hild József két szomszédos épülete 1960-ban: a Fehér Ló vendégfogadó (balra, Rákóczi út 15.) és a Muzsikáló ház (középen) (Jobbra az Egyesült Budapest Fővárosi Takarékpénztár Rt. bérháza [Rákóczi út 11., 1901])

A Muzskáló ház klasszicista lakóház a Józsefvárosban, a Rákóczi út 13. alatt. Eredeti formájában Hirschmüller János megrendelésére Hild József építőmester tervezte és kivitelezte.

Pest legtöbbet foglalkoztatott mesterének házát az itt élt családok és vendégeik tették Budapest és a magyar művelődéstörténet fontos helyszínévé. A 19. században itt volt lakása a Lechner, a Huber és a Doppler családoknak, később Henszlmann Imre művészettörténésznek.

Itt született 1845. augusztus 27-én Lechner Ödön építőművész, 1858. szeptember 15-én Huber/Hubay Jenő hegedűművész, zeneszerző.

Az épület[szerkesztés]

Hild 1837-ben fejezte be sablonos klasszicista lakóházát még egyemeletes formában, szerény udvari résszel. (Ekkor már hat éve állt a szomszédos telken [Kerepesi/Rákóczi út 15.] még igénytelenebb, földszintes épülete, a Fehér Ló vendégfogadó.)

1852-ben Westermayer József megrendelésére Diescher József épített második emeletet a házra. A kiegészítés pontosan követi a Hildtől származó részeket. 1861-ben az udvari részen Pán József csinált kétszintes emeletráépítést az addig földszintes toldalékra.

A ház műemléki helyreállítása 1957-ben volt.

A ház neves lakói[szerkesztés]

A Pestre költözésük óta a Józsefvárosban élő bajor nemesi származású Lechner család a ház első neves lakói között lehettek. 1845-ben született Ödön fiuk legjelentősebb épülete a kerületben a halála (1914) utáni évben átadott iskola a Vajda Péter utca 25–31. sz. alatt.

Muzsikusok a házban[szerkesztés]

Huber Károly fiaival

A ház elkészültével egy évben megnyílt Pesti Magyar Színház (Kerepesi út 3. [Rákóczi út 1–3.]) ideális lakhely volt az intézmény zenészeinek.

Huber Károly 1853-ban adta fel a bécsi Udvari Opera hangversenymesteri posztját, hogy feleségül vehesse régi szerelmét, az olasz szalámigyárosként Magyarországra került családból származó Szevera Lujzát. Ifjú házasokként költöztek a nem sokkal korábban elkészült II. emelet egyik lakásába. 1858-ban született Jenő fiuk, akinek tehetsége korán megnyilvánult, sokan kísérték figyelemmel fejlődését.

Az emléktábla[szerkesztés]

A kapun belül hatalmas márványtábla sorolja fel a ház híres lakóit és vendégeit.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]