Muzsdéj

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Muzsdéj

A muzsdéj román fokhagymamártás, mely apróra vágott fokhagyma, víz, étolaj, , ritkábban alaplé, tejföl vagy sült paradicsom felhasználásával készül. Krémes verziója az aiolihoz hasonló. Az erdélyi muzsdéj tejföllel, almaecettel, egy kis mézzel és apróra vágott tárkonnyal készül.

Etimológiája[szerkesztés]

A magyar kifejezés a román mujdei fonetikus átírása, amely a must de ai (fokhagymamust, ai = fokhagyma, rom., archaikus) kifejezés torzult formája.

Elkészítés[szerkesztés]

A szósz elkészítése folyamán egy mozsárban összezúzzák a fokhagymagerezdeket, majd az így kapott péphez vizet és sót adagolnak. Egyes tájegységeken az előbbieken felül étolajat, ecetet vagy más további összetevőket kevernek a szószhoz. Az erdélyi magyarság körében népszerű a szósz tejföllel és pirospaprikával készülő változata is. A kapott mártást többnyire különféle sültek utólagos ízesítésére használják.

Bibliográfia[szerkesztés]

  • Ioan Oprea, Carmen-Gabriela Pamfil, Rodica Radu, Victoria Zăstroiu, Noul dicționar universal al limbii române, Editura Litera Internațional, București – Chișinău, 2007 ISBN 978-973-675-307-7

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Mujdei című román Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.