Alemdar Musztafa pasa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Musztafa Bayrakdar szócikkből átirányítva)
Alemdar Musztafa pasa
Musztafa Bayrakdar
Musztafa Bayrakdar
Született 1755
Hotin
Elhunyt 1808. november 15. (52-53 évesen)
Isztambul
Állampolgársága oszmán
Foglalkozása politikus
Tisztség az Oszmán Birodalom nagyvezírje (1808. július 29.–1808. november 15., Çelebi Mustafa Pasha, Çavuşbaşı Memiş Pasha)

Alemdar Musztafa pasa vagy Musztafa Bayraktar (17551808. november 15.) oszmán nagyvezír.

Hotinban (ma: Nyugat-Ukrajna) született, szegény szülőktől származik, 1806-ban már ruszcsuki pasaként harcolt az oroszok ellen.

1807-ben a janicsárok III. Szelim oszmán szultánt letették a trónról, és helyébe IV. Musztafa szultánt emelték. Alemdar ekkor Konstantinápolyba jött seregével és Musztafa helyébe ennek testvérét, II. Mahmudot emelte a trónra (1808. július 28.), miután a janicsárok III. Szelim szultánt időközben meggyilkolták.

A szultán nagyvezíreként a janicsárok megsemmisítésére törekedett, de célját nem érte el; a janicsárok 1808. november 15-én ismét fellázadtak, megtámadták a szerájt és IV. Musztafa visszahelyezését követelték. Alemdar pasa vitézül védekezett, de a janicsárok palotáját felgyújtották.

Ekkor Alemdar pasa IV. Musztafa szultánt megfojtatta és fejét odadobatta a lázadók elé, magát pedig az épülettel, valamint 400 janicsárral együtt felrobbantotta.

Emlékezete[szerkesztés]

A Zeynep Szultán mecsetben temették el.

Nevét ma Isztambulban, a Fatih városrészben utca őrzi (Alemdar Caddesi).

Fordítások[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Alemdar Mustafa Paşa című török Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Alemdar Mustafa Pasha című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.