Alemdar Musztafa pasa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Alemdar Musztafa pasa
Musztafa Bayrakdar
Musztafa Bayrakdar
Született 1755
Hotin
Elhunyt 1808. november 15. (52-53 évesen)[1]
Konstantinápoly
Állampolgársága oszmán
Foglalkozása politikus
Tisztség az Oszmán Birodalom nagyvezírje (1808. július 29. – 1808. november 15.)
Sírhely Isztambul

Alemdar Musztafa pasa vagy Musztafa Bayraktar (17551808. november 15.) oszmán nagyvezír.

Hotinban (ma: Nyugat-Ukrajna) született, szegény szülőktől származik, 1806-ban már ruszcsuki pasaként harcolt az oroszok ellen.

1807-ben a janicsárok III. Szelim oszmán szultánt letették a trónról, és helyébe IV. Musztafa szultánt emelték. Alemdar ekkor Konstantinápolyba jött seregével és Musztafa helyébe ennek testvérét, II. Mahmudot emelte a trónra (1808. július 28.), miután a janicsárok III. Szelim szultánt időközben meggyilkolták.

A szultán nagyvezíreként a janicsárok megsemmisítésére törekedett, de célját nem érte el; a janicsárok 1808. november 15-én ismét fellázadtak, megtámadták a szerájt és IV. Musztafa visszahelyezését követelték. Alemdar pasa vitézül védekezett, de a janicsárok palotáját felgyújtották.

Ekkor Alemdar pasa IV. Musztafa szultánt megfojtatta és fejét odadobatta a lázadók elé, magát pedig az épülettel, valamint 400 janicsárral együtt felrobbantotta.

Emlékezete[szerkesztés]

A Zeynep Szultán mecsetben temették el.

Nevét ma Isztambulban, a Fatih városrészben utca őrzi (Alemdar Caddesi).

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. https://pantheon.world/profile/person/Alemdar_Mustafa_Pasha, Alemdar Mustafa Pasha, 2017. október 9.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Alemdar Mustafa Paşa című török Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Alemdar Mustafa Pasha című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.