Fatih

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fatih
Közigazgatás
Ország Törökország
Testvérvárosok
Lista
Wiesbaden (2012–)
Népesség
Teljes népesség436 539 fő (2018)
Földrajzi adatok
Tszf. magasság24 m
Terület17 km²
IdőzónaUTC+03:00
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 41° 00′ 48″, k. h. 28° 57′ 14″Koordináták: é. sz. 41° 00′ 48″, k. h. 28° 57′ 14″
Fatih weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Fatih témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
A kerület Isztambul térképén

Fatih Isztambul egyik szemtje (kerülete), mely az európai oldalon található, annak történelmi belvárosának külső gyűrűje, ami egészen a bizánci falakig tart. Nevét a várost meghódító II. Mehmed szultánról kapta, akinek ragadványneve a „Hódító” jelentésű Fatih. A kerületben található a szultánról elnevezett Fatih-mecset is. 2008-ban Eminönü beolvasztásával népessége 422 941 főről 455 498 főre növekedett.[1]

Fatih városrészei[szerkesztés]

A Fatih mecset

A Fatih kerület területén a következő mahallékat találjuk: Aksaray, Balat, Cerrahpaşa, Çarşamba, Çukurbostan, Eminönü,[2] Fındıkzade, Haseki, Horhor, Karagümrük, Kıztaşı, Kocamustafapaşa, Küçük Langa, Samatya, Sulukule, Vefa, Yedikule, Yenikapı.

Fatih nevezetességei[szerkesztés]

Fatih történelmi és kulturális emlékekben egyaránt gazdag. Ezek közül kiemelkedőek a dzsámik például a Fatih-mecset, a Şehzade-mecset, a Hirka-i Şerif-mecset, ahol Mohamed próféta köpenyét őrzik, az Iszmail Aga mecsetje, mely Mahmut Ustaosmanoğlu szúfi rendjének központja, a tökéletes kupolájú Yavuz Szultán Szelim mecsetje vagy az ortodox templomból átalakított, ma múzeumként szolgáló Kariye-mecset. A kerületben számos keresztény templom is áll.

Ebben a kerületben található a Héttorony (Yedikule) nevű börtön, ahol az oszmán korban sok magyart tartottak fogva, többek között Török Bálintot is. Az erődítmény ma múzeum, udvarán szabadtéri koncerteket szoktak tartani.

Eminönüben található a római korban épült Beyazıt tér az Isztambuli Egyetem bejáratával.[3]

A modern Fatih[szerkesztés]

A kerület élénk kereskedelmi és közlekedési központja az Aksaray tér. Itt találkozik a belvárost átszelő gyorsvillamos az Atatürk nemzetközi repülőtérre tartó metróval, de számtalan busz is jár erre. Yenikapı fontos kikötő, ahonnan a Márvány-tenger ázsiai oldalára is mennek hajójáratok.

Fatihhoz kötődnek[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. İstanbul’un yeni ‘İlçe’ haritası çizildi (török nyelven). Isztambul Nagyvárosi Önkormányzat. [2016. április 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. február 9.)
  2. 2009 óta Eminönü Fatih része. [2008. március 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. június 4.)
  3. Beyazıt Square. City of Istanbul. [2015. április 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. április 17.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]